Ny chef för Musikhögskolan Ingesund
2006-10-11Lars Hagström heter Musikhögskolan Ingesunds nye chef. Han kommer närmast från Smålands musik och teater i Jönköping där han varit verksam som länsmusikchef och orkesterchef.
- Jag ser fram mot mitt nya uppdrag. Det ska bli fantastiskt spännande och roligt att leda verksamheten vid Musikhögskolan Ingesund, säger han.
Lars Hagström är född i Stockholm, utbildad flöjtist, har studerat musik i London och har bland annat arbetat som lärare och varit konstnärligt ansvarig för Sundsvalls Kammarorkester och Sundsvalls Musikavdelning. Han kommer närmast från Jönköping, där han verkat i drygt tio år som länsmusikchef och orkesterchef vid Smålands musik och teater som är en marknadsföringsorganisation för kulturarbete i regionen runt Jönköping. Det är en organisation som producerar teater, musik, dans och musikteater för barn, ungdomar och vuxna.
- Det har varit fantastiskt att vara med och bygga upp Smålands musik och teater, säger Lars Hagström. Och jag lämnar ett fögderi med stor utvecklingspotential.
Varför lämnar du det för Musikhögskolan Ingesund?
- Jag har varit med i nio år och det är en lång tid. Det är väl länge för att leda en konstnärlig verksamhet, säger han.
- Det är heller inte givet att man får en sån här chans vid 58 år fyllda. Den akademiska världen är en ny kultur för mig. Det är en utmaning och jag antar den. I samverkan mellan den konstnärliga verksamheten vid Musikhögskolan Ingesund och universitetets traditionella utbildningar finns massor av spännande möjligheter. Jag ser fram mot att arbeta med allt detta.
-Dessutom har jag saknat att få jobba med unga människor. Att få möjligheten att följa och se hur unga människor utvecklas är mycket givande.
Vad ska du göra nu?
- Min uppgift är att bidra till att synliggöra vår verksamhet. Exempelvis genom scenkonst, uppsättningar och musicerande. Men det är också min uppgift att synliggöra vår konstnärliga utbildning i den traditionella utbildningen. Jag vill bidra till att hitta broar mot andra utbildningar. Jag vill vässa de pedagogiska metoderna med ett konstnärligt perspektiv. Och lära skolan varför det är viktigt att ägna sig åt konst, varför det är viktigt att spela och lyssna på musik, säger han.
- Jag önskar exempelvis att vi kunde utbilda kulturpedagoger som genom sina konstnärliga metoder kan ge inlärningen ytterligare en dimension, samtidigt som kunskapen därigenom både fördjupas och breddas. Att utveckla nya metoder för lärande för många, kanske oväntade, områden.
Lars Hagström kommer att starta med att träffa sina nya medarbetare oför att börja lära känna dem. Och ställa i ordning sitt nya arbetsrum på Ingesund så att han känner sig hemma. Bland det första blir förstås också att lära sig mer om musikhögskolans verksamhet.
-Jag vill sätta mig in i ekonomin ordentligt. Jag vill försöka förstå hur verksamhetsplaneringen hänger ihop och jag kommer att följa det analysarbete som pågår och försöka bidra med min erfarenhet och mina tankar. Dessutom kommer jag att läsa in mig på skolans historia för att förstå bakgrunden till Musikhögskolan Ingesund, vad den står för idag och få ett grepp om skolans betydelse för regionen.
Hur är du som chef?
- Jag har lärt mig att det jag är sämst på som chef, det är att ge tid. Men jag har också lärt mig hur viktigt det är. Relationer med människor berikar ledarskapet, de berikar mig som människa och de påverkar verksamheten eftersom mitt sätt att leda påverkas av de relationer jag har med mina medarbetare. Därför kommer jag att i möjligaste mån ge tid.
Familj och boende
Lars Hagström har flyttat till Karlstad tillsammans med sin hustru. Han kommer att pendla till Ingesund och hans hustru, som har sitt arbete i Jönköping, kommer att pendla dit.
Familjen har fyra barn vilka nu är utflugna allihop.
- Livet blir annorlunda när barnen flyttat och det var kanske en av orsakerna till att jag antog den här utmaningen. Det är skönt att få börja med nåt nytt. Dessutom kommer vi lite närmare vår sommarstuga i Sunnemo. Det är paradiset på jorden, det är livskvalitet. Vår önskan är att dra oss tillbaka dit när vi blir pensionärer.