Ny Cerut-rapport om Karlstadsregionen
2004-11-29Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling har nyligen publicerat en rapport om Karlstadsregionen. Rapporten ska fungera som beslutsunderlag gällande samarbete mellan Karlstad och de intilliggande kommunerna.
Cerut gavs i januari 2004 uppdraget att peka på skillnader och likheter mellan kommunerna med avseende på bland annat befolknings-, näringslivs- och ekonomisk utveckling. Vidare att peka ut jämförelseregioner i övriga delar av landet och att redovisa aktuell pendlingsstatistik i regionen. Slutligen också att peka på specifika styrkor i regionen.
Rapporten är skriven på uppdrag av Nätverksgruppen för Karlstadsregionen. Syftet är att utreda förutsättningarna för att utveckla Karlstadsregionen till en funktionell region. En funktionell region innebär att antalet kontakter inom regionen är större än motsvarande kontakter med omvärlden. Nätverksgruppen består av representanter för Karlstad, Grums, Forshaga, Kil och Hammarö. I undersökningen ingår förutom dessa kommuner även Kristinehamns kommun.
Befolkningsutvecklingen visar på små förändrignar under åren 1997 till 2003. Karlstad har haft den största ökningen det senaste året, men även Hammarö och Grums har ökat något. Övriga kommuner har minskat något eller stått stilla.
I de ekonomiska sammanställningarna är det Hammarö som skiljer sig från de övriga. Skattekraften och medelinkomsten är betydligt högre i Hammarö kommun. Den övervägande utbildningsnivån i regionen är den gymnasiala utbildningen på högst två år. Karlstad har högsta andelen högutbildade och därefter kommer Hammarö, medan Grums har lägst utbildningsnivå.
Karlstad är den vanligaste destinationen för pendling i samtliga kranskommuner. I Karlstad är dock andelen pendlande större än i de andra kommunerna, vilket ger relativt stor spridning i rörelsemönstret totalt. Från Kristinehamn är pendlingsdestinationen nästan enbart Karlstad, förutom den pendling som går österut utanför regionen.
I de statistiska sammanställningarna framgår en tydlig skillnad mellan könen. I regionens samtliga kommuner är arbetslösheten högre hos männen. Det är kvinnorna som i högre grad väljer att utbilda sig och trots det är medelinkomsten betydligt högre hos männen.
Rapporten visar på att utvecklad försöksverksamhet mellan kommunerna skulle innebära effektivisering av vissa förvaltningsområden. Sammantaget finns det åtskilliga resurser inom Karlstadsregionen för att attrahera företagsetableringar, nya invånare och turister. Närheten till Vänern är en resurs för turismen och ett attraktivt vattennära bostadsbyggande, universitetet är en annan viktig resurs som verkar postivit på befolkningstillväxt och företagsetableringar. Att Karlstad som kärna i regionen besitter de flesta av resurserna betyder att ett ökat samarbete bidrar till att styrkorna utvecklas och gynnar fler delar av regionen. En av de viktigaste frågorna för samarbete är att utveckla en optimal kommunikation för att få till stånd en gemensam arbetsmarknad.
Författare till rapporten är Åsa Rydin, projektassistent på Institutionen för samhällsvetnskap, geografi och turism. Rapporten i sin helhet finns på www.cerut.kau.se