Ny bok om vuxenmobbning
2004-12-10Det talas sällan om vuxenmobbning. Ändå är detta ett vanligt fenomen på många arbetsplatser. Människor lider i det tysta och mobbningen kostar samhället stora pengar. En ny bok lyfter nu fram detta svåra ämne i ljuset.
Mobbning bland barn är sedan flera år ett omdebatterat ämne. Mobbning bland vuxna däremot är fortfarande tabubelagt. Forskningen är inte överens om antalet vuxna som utsätts för mobbning. Siffrorna varierar från 4 till 40 procent av arbetskraften och det finns förmodligen ett stort mörkertal.
- Vi vet däremot att de mobbade finns bland de sjukskrivna, förtidspensionerade och som vårdtagare med psykosomatiska symptom. Mobbningen innebär ett stort lidande för de mobbade personerna och stora kostnader för samhället, säger Margaretha Strandmark, docent i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och en av författarna till boken "Vuxenmobbning i människovårdande yrken".
Boken handlar huvudsakligen om mobbning bland vuxna inom främst skola, vård och omsorg. Syftet är att lyfta fram detta svåra ämne i ljuset. De som mobbas eller har mobbats ska kunna se att de inte är ensamma i denna situation och att det finns en väg tillbaka till ett normalt liv. Genom att synliggöra mobbningen och dess konsekvenser för hälsan, kan boken förhoppningsvis också skapa verktyg för att förebygga och åtgärda mobbning på arbetsplatser.
Mobbningen ger ärr för livet
De studier som författarna har gjort visar bland annat att maktkamper på arbetsplatsen kan vara startpunkten för långvarig, systematisk mobbning om de grundläggande konflikterna inte löses. Utstötningen sker med hjälp av förtal, svek, kränkningar och orättvisor.
- Mobbarnas mål med mobbningen är att stöta ut den mobbade först från arbetsgemenskapen och sedan från arbetsplatsen, därför att de tror att problemen då försvinner, säger Margaretha Strandmark.
Det visar sig emellertid senare att problemen finns kvar med andra personer inblandade och i nya former. Allt eftersom mobbningen fortgår försämras den mobbades hälsa. Detta beror på att den mobbades självkänsla försämras, då mobbarna ger den mobbade skulden för problemen på arbetsplatsen. I denna situation skäms den mobbade över att inte vara värd bättre än att mobbas. Hon eller han blir märkt för livet med ett ärr inombords.
Finns en väg tillbaka
Boken visar emellertid att det finns en väg tillbaka till ett normalt liv genom en smärtsam bearbetning av händelserna och en upprättelse i form av bevis på att mobbningen var en felaktig handling.
Boken ger också förslag på hur man kan förebygga mobbning och på så sätt få en mer hälsosam arbetsplats. Ett sätt är att satsa på att ge de anställda mer inflytande. Det är också viktigt att ledaren lyssnar, uppmuntrar och respekterar de anställdas åsikter. I ett arbetsklimat med en öppen kommunikation, där förtal och kränkningar inte är tillåtna, vågar alla uttrycka sina åsikter. Mobbningen får ingen näring och kommer att upphöra.
"Vuxenmobbning i människovårdande yrken" riktar sig främst till studenter och arbetstagare inom vård-, utbildnings- och omsorgssektorn, men även till andra sektorer med människovårdande yrken till exempel socialtjänst, försäkringskassan, polisväsendet och kyrkan. Den vänder sig också till alla andra intresserade som på något sätt kommit i kontakt med mobbning.
Boken utgår från ett flerårigt forskningsprojekt om mobbning på arbetsplatsen som FAS, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, har finansierat. Lillemor Hallberg, professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Halmstad och vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, har varit ledare för projektet. Det är också hon som tillsammans med Margaretha Strandmark har skrivit boken.
"Vuxenmobbning i människovårdande yrken" kan beställas från Studentlitteratur i Lund, www.studentlitteratur.se.
Mer information: Margaretha Strandmark, tfn 054-700 23 37 eller 0705-91 23 90, e-post margaretha.strandmark@kau.se