Ny bok om svensk presshistoria
2001-04-20Snart finns ett komplett översiktsverk om svensk presshistoria, inklusive värmländska media. I dagarna släpps det andra bandet i en serie om fyra. Dag Nordmark, professor i litteraturvetenskap, är en av författarna. På tisdag den 24 april kl 14.30-16.00 hålls en öppen föreläsning i Universitetsforum om boken.
Verket ”Den svenska pressens historia” försöker ge en bred och allsidig beskrivning av den svenska pressen som politisk opinionsbildare, debattforum och litteraturförmedlare. Dessutom behandlas pressens tekniska utveckling samt rättsliga och marknadsmässiga villkor. Band två i verket ”Den svenska pressens historia” fokuserar 1800-talet och den snabba utvecklingen av tidningsmarknad, form och innehåll som bl a främjades av Tryckfrihetsförordningen från 1766, ökad annonsering och billigare papper. Centralt är Lars Johan Hiertas start av Aftonbladet år 1830 samt landsortspressens födelse och expansion.
– Även en på den tiden glest befolkad och lite avlägsen region som Värmland påverkades förstås av utvecklingen, säger professor Dag Nordmark. I Filipstad grundades inte mindre än åtta nya tidningar under 1800-talets två sista årtionden. Många tidningar kom och försvann men några blev bestående och utkommer fortfarande, t ex Nya Wermlands-Tidningen. Dessutom spelade de värmländska författarna Fröding och Geijer en aktiv roll i pressens utveckling.
Band två fokuserar 1800-talet, vilket gör att Värmlands Folkblad (1918) kommer att behandlas i band tre som ger stort utrymme åt A-pressens etablering och utbredning.
Öppen föreläsning
Kl 14.30-16.00 den 24 april hälsas allmänheten välkommen till föreläsning och seminarium i Universitetsforum. Professor Dag Nordmark kommer bl a att berätta om Gustaf Frödings journalistkarriär, hur Erik Gustaf Geijer kom att bidra till ett mer liberalt tidningsklimat och om vad som lett fram till dagens tidningsflora i Värmland. Lars-Åke Engblom, fil dr vid Institutionen för journalistik och kommunikation vid Göteborgs universitet, kommer att berätta om A-pressens tillkomst och expansion. Därefter ges tid för frågor och diskussion. Massmedia hälsas välkommen även hit.
Bakgrund
Verket ”Den svenska pressens historia” är det första i sitt slag och skrivs av en nationell och mångvetenskaplig forskargrupp som i fyra avsnitt/band sammanfattar tillgänglig kunskap om svensk press, med utblickar mot förhållandena i andra länder. Projektet har pågått i snart fem år och finansierats av tidningsbranschen genom Tidningsutgivarna (TU) samt flera enskilda företag och stiftelser. Se mer information på projektets webbplats: www.ra.se/sph