Ny bok om skador hos barn
2005-05-11Vilka är de vanligaste skadorna hos barn? Varför skadas barn som de gör och i vilka miljöer är risken för skador störst? Detta är några av de områden som behandlas i boken "Så skadar sig barn".
Internationellt sett ligger Sverige långt fram i arbetet med att minska antalet skador, olycksfall och dödsfall hos barn. Ändå är just olycksfall den vanligaste dödsorsaken hos barn över ett år. Nu ger forskare vid Karlstads universitet och Karolinska institutet ut en bok som behandlar just skador hos barn.
- Det här är den första mer omfattande svenska boken om barnskador. Den ger inte bara råd till föräldrar utan riktar sig även till de som dagligen arbetar med barn och ungdomar, säger huvudförfattaren Staffan Janson, barnläkare och adjungerad professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet.
Barnskador ur ett brett perspektiv
Syftet med boken är att belysa barnskador ur ett bredare perspektiv än vad som tidigare gjorts. Bland annat behandlas olika typer av skador, i vilka miljöer som barn skadas och hur sociala faktorer kan påverka om barn skadas eller inte. Ett kapitel handlar om svensk barnsäkerhet ur ett historiskt och internationellt perspektiv, ett annat om skadestatistik. Boken visar också att skador sällan är slumpmässiga och att det finns stora möjligheter att förebygga olyckor.
- Vi är speciellt stolta över det kapitel som behandlar barns egna upplevelser av skador, olyckor och faror. Här har vi också tittat på hur barn reagerar både omedelbart och på lång sikt när de utsätts för trauma. Detta har inte minst blivit aktuellt efter tsunamikatastrofen, säger Staffan Janson.
Riktar sig till yrkesverksamma
"Så skadar sig barn" riktar sig till yrkesverksamma inom vårdteam som arbetar med barn och ungdomar och andra yrkesverksamma med intresse för barnsäkerhetsfrågor. Tanken är att boken även ska användas som lärobok på gymnasiet och högskolan.
Staffan Janson har varit expert i socialdepartementets kommitté mot barnmisshandel och i den barnsäkerhetsdelegation som lagt de framtida riktlinjerna för det olycksförebyggande arbetet bland barn i Sverige. Även Ragnar Andersson, professor i riskhantering vid Karlstads universitet, har medverkat i boken.
"Så skadar sig barn" kan beställas från Gothia förlag: www.gothia.verbum.se
I tsunamikatastrofens spår
Under våren har Staffan Janson även tillbringat en dryg månad i Thailand, där han har arbetat med ett forskningsprojekt om tsunamikatastrofen i samarbete med Karolinska institutet. Syftet var att försöka ta vara på de erfarenheter som gjorts i samband med det spontana volontärarbete som satte igång direkt efter katastrofen. Hur organiserades det och vilka svårigheter stötte man på? Staffan Janson har bland annat intervjuat flera svenska och thailändska organisationer som på något sätt varit delaktiga i arbetet efter katastrofen.
- Vi har väldigt begränsade erfarenheter av stora katastrofer i Sverige. Därför är det viktigt att vi tar vara på tidigare erfarenheter och förbereder oss för hur vi ska reagera nästa gång något liknande händer, säger Staffan Janson.
Han har även arbetat med att se över var de svenska tsunamioffren omkom. Var det i själva vågen, på uppsamlingsplatser och sjukhus eller under transporter. Denna undersökning ska resultera i en rapport till regeringens tsunamikommission.