Ny bok om rörelse för kropp, själ och sociala sammanhang
2023-02-13Kroppens rörelser – stora rörelser och små gester – har stor betydelse för vår utveckling både när vi är små och vuxna, för vårt inre liv och i det sociala samspelet. I antologin ”Hur kan vi förstå rörelse?” samlar nio forskare inom sociologi och idrottsvetenskap teori, reflektion och konkreta rörelseövningar. Och nu på tisdag är det boksläpp på universitetet.
- Vi ville foga samman den idrottsvetenskapliga rörelsedidaktiken med sociologins forskningstradition av att studera gester, interaktioner och samspel i ett socialt perspektiv. Tankarna har delvis växt fram ur ett tidigare projekt om äldres dans då vi märkte att vi behövde utveckla ett språk för att prata om rörelse och dess betydelse för kroppen, själen och sociala sammanhang, berättar Satu Heikkinen, en av bokens författare.
Boken riktar sig till studenter på idrottslärarutbildningen och är användbar även i andra sammanhang där rörelse och rörelsedidaktik är i fokus, till exempel inom teater. Utgångspunkten för resonemanget i antologin är den ungersk-brittiske dansaren och koreografen Ruldolf Labans tankar kring rörelse. Aspekter som tas upp är bland annat kropp, rum, dynamiska uttryck och relation.
Sammanlagt medverkar nio lärare och forskare vid idrottslärarutbildningarna vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, Malmö universitet, Örebro universitet och Karlstads universitet. Redaktörer är Satu Heikkinen och Markus Arvidson, från Karlstads universitet samt Christopher Engdahl, från Gymnastik-och idrottshögskolan i Stockholm.