Ny bok i reningsteknik
2022-05-12Precis innan vårens kurs i reningsteknik startade kom den nya boken ut. Bokens författare är Maria Sandberg, universitetslektor i miljö- och energisystem, och Karin Granström, professor i miljö- och energisystem.
- Det startade med ett möte vi hade 2019, säger Jens Fredholm, från förlaget Studentlitteratur som ger ut boken. Då talade vi om ett kompendium som Maria Sandberg skrivit och utifrån det föddes idén som nu blivit denna bok. Det är också Marias två döttrar som gjort alla grafiska illustrationer i boken, som ett sommarjobb under sina studier.
I boken beskrivs grunderna till hur vattenrening, avloppsvattenrening, gasrening och marksanering fungerar. Boken innehåller också ett översiktligt kapitel om hur olika typer av avfall kan upparbetas till nya värdefullare produkter.
- Vi har strävat efter att ge en helhetsbild av möjligheterna med modern reningsteknik, säger Karin Granström.
De olika teknikerna presenteras ur ett svenskt perspektiv där kommunala reningsverk, kraftvärmepannor och vattenverk samt skogsindustri och stålindustri används som exempel. Det finns även övningsuppgifter och facit till samtliga kapitel. Endast grundläggande kunskaper om teknik, kemi och biologi är nödvändiga för att kunna ta till sig materialet.
- Endast några dagar innan kursstarten kom boken ut och den används nu i vår kurs i reningsteknik, vilket känns jättekul, säger Maria Sandberg.
Reningsteknik riktar sig främst till ingenjörsstudenter som läser reningsteknik, miljöteknik eller liknande. Den passar även till yrkesverksamma ingenjörer som bättre behöver förstå möjligheter och begränsningar med dagens och framtidens reningsteknik. Med kunskap och förståelse för hur dagens reningsmetoder fungerar, går det lättare att förstå nya metoder och kanske även utveckla ytterligare nya.