Nu formas Karlstads civilingenjörsutbildning
2000-10-25Lars-Arne Sjöberg, professor i kemiteknik, är nöjd. Flera års förberedelser ledde i våras fram till att Karlstads universitet, som enda av de då sex sökande, fick rätt att ge civilingenjörsutbildning. Inriktningarna blir industriell ekonomi och Kemi/kemiteknik. Arbetet med att ta fram utbildningen är nu i full gång. De första studenterna kommer nästa höst.
– Vi känner oss lite stolta att vi var de enda sökande som fick ja, säger Lars-Arne Sjöberg. Det är en utmaning att slå oss in i en tuff konkurrens, dels för att rekrytera ungdomar och dels för att våra examinerade ska få ett erkännande på arbetsmarknaden. Jag tror det finns stora möjligheter att skapa något spännande här eftersom vi kan bygga upp något från början utan gamla låsningar och ovidkommande revirbevakningar.
Lars-Arne Sjöberg är också glad över den positiva respons och de gratulationer han fått även utanför de tekniska områdena i huset.
– Det verkar finnas en positiv attityd i huset till satsningen. Men visst, det är inte gratis. Vi är med och delar på en begränsad kaka så det lär väl bli diskussioner.
Han åker nu runt på företagsbesök i regionen och informerar om universitetet, teknisk forskning och den kommande civilingenjörsutbildningen.
– Jag kollar deras intresse för att medverka med praktikplatser, examensarbeten, mentorer o s v och jag har fått mycket positiv respons. Den kemitekniska branschen i regionen garanterar praktikplatser och det är ju ett mycket bra konkurrensmedel.
Praktik ger nyttigt miljöombyte
En annan ingrediens som inte är så vanlig är att utbildningen kommer att innehålla en praktiktermin, så studenterna slipper praktisera bara på sommaren när arbetssituationen präglas av semestertiderna.
– Det är nyttigt med miljöombyte och ett nedslag i verkligheten under utbildningen.
Ingen risk för att de hoppar av då?
– Jag hoppas de kommer att känna att de är mer attraktiva med full utbildning.
Civilingenjörsutbildningen vid Karlstads universitet blir fem år. Även tidigare har studenter kunnat läsa till civilingenjörer här, men då gått de sista åren på Chalmers. Det samarbetet kommer nu på sikt att avvecklas.
– Vi försöker skapa en ny pedagogisk profil för civilingenjörsutbildningar och utvecklar nu en ny pedagogik med tematiska kurser, lärarlag och ett utbildningsmål per termin. Det kräver att man jobbar tillsammans och integrerar kurser och praktiska tillämpningar så de kommer i nära anslutning till teorin. Vi vill utnyttja universitetets hela kompetensbredd.
Varje termin kommer att innehålla ett projektarbete som ska öva studenternas förmåga att grupparbeta, kommunicera och skriva. Internationalisering och mångkulturellt tänkande blir en annan viktig del av utbildningen.
En ny grundutbildningsnämnd har bildats för denna utbildning med Lars-Arne Sjöberg som ordförande och ledamöterna Stephen Hwang, fysik, Jan van Stam, kemi, Peggy Saltin, engelska och Ingela Portfelt, pedagogik. Dessutom ingår två studenter och två näringslivsrepresentanter. Sekreterare är Sara Hidén på fakultetskansliet. En referensgrupp till hela utbildningsprogrammet ska skapas med representanter från andra tekniska högskolor och näringslivet.
En utbildningsledare saknas fortfarande. Är du intresserad av den halvtidstjänsten eller har andra idéer eller åsikter, kontakta gärna någon GUN-medlem.