Nu är rapporten från Treklöverns kvalitetsutvärdering av kluster 8 klar
2022-07-01Klustret omfattar kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, och de ämneskurser i ämneslärarutbildningen som inte redan utvärderats av UKÄ eller Treklövern – som en komplettering vad gäller ämnesdidaktiken. Rapporten lyfter både fram goda exempel och utvecklingsförslag.
– Rapporten är överlag positiv, säger Jessica Eriksson, dekan för lärarutbildningsnämnden. Det är roligt att bedömargruppen lyfter fram att ämnesdidaktiken har en stark ställning här på Karlstads universitet och att vi har välfungerande strukturer som ger goda förutsättningar för att utveckla hög kvalitet. Den här typen av utvärdering är viktig för oss för att vi ska kunna skapa ännu högre kvalitet i utbildningarna.
Bedömargruppen anser att den högskolepedagogiska och ämnesdidaktiska kompetensen överlag är god. De lyfter bland annat fram att universitetet avsätter forskningsmedel till lärarutbildningarna, vilket har inneburit att ämnesdidaktiska forskningscentra har kunnat utvecklas, något som gynnar en långsiktig och stabil utveckling av ämnesdidaktiken.
Utvecklingsförslag
Rapporten lyfter även några utvecklingsförslag. Bedömargruppen anser att det bitvis är svårt att ge ämnesdidaktiken det utrymme som flera av lärarna efterfrågar när många av ämneslärarstudenterna samläser med andra program och kurser. Värmlandsmodellen, som är en samverkansmodell mellan universitet och skolor i regionen, ska bidra med kvalitet i VFU-kurserna. Här anser bedömargruppen att det skulle kunna skapas tydligare bryggor mellan den utbildningsvetenskapliga kärnan, ämnesstudier och VFU.
Rapporten beskriver också en möjlig väg till att hitta synergier i KPU genom att utnyttja de ämnesdidaktiska miljöerna än mer. I KPU är de undervisande lärarna ofta adjunkter med lång erfarenhet som ämneslärare men inte med det ämnesdidaktiska djup som en disputerad lektor har. Här skulle man kunna utgå från begreppet komparativ ämnesdidaktik och låta studenter i ett eller ett par ämnen få se och lära sig av exempel från andra ämnen.
Ämnesdidaktiken har granskats i ämnena engelska, spanska, svenska, svenska som andraspråk, geografi, historia, bild, dans, musik, idrott och hälsa, specialidrott, matematik, biologi, kemi, naturkunskap, fysik, matematik och teknik och dans.
Treklövern – ett gemensamt utvärderingssystem
2016 infördes ett gemensamt utvärderingssystem för att stärka utbildningskvaliteten vid Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet. Bakgrunden är att lärosätena har ansvaret för att forma egna utvärderingssystem för området kvalitetssäkring, som ersätter den kontroll som tidigare har genomförts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Syftet är att både kontrollera utbildningarnas kvalitet och bidra till kvalitetsutveckling.