Norge och Sverige - ett förhållande med komplikationer
2013-02-18Gränspendlare kan fortfarande få stora problem med beskattning och sjuk- och föräldraledighet, trots att insatser gjorts för att underlätta livet över gränsen.
Det är en av flera frågor som svenska och norska forskare studerat. Forskningsresultaten presenterades den 14 februari på Karlstads universitet.
Mångas vardag
Forskarna har kommit fram till flera saker, bland annat att fler svenskar jobbar i Norge än vad man tidigare trott. Idag räknar forskarna med att bortåt 100 000 svenskar jobbar i Norge. Och att arbetspendlingen fortfarande, trots Grensetjänsten, kan innebära stora problem vad gäller sjuk- och föräldraledighet samt beskattning på grund av olika och otydliga regelverk. Grensetjänsten är ett samarbete mellan Sverige och Norge med uppgift att hjälpa människor och företag som har verksamhet över gränsen.
Gränshandel och säsongsarbetare
Seminariet handlade bland annat om regionförstoring och dess konsekvenser, gränshandel i Sälen, gränshandel i Årjäng, Eda och Torsby, inflyttning till fjälldestinationer, säsongsarbetare i svenska och norska skidorter samt om hundkörare i Folldal.
Deltagarna var eniga om att gränsfrågorna, den ekonomiska utvecklingen i området inre Skandinavien, och tillvaron för dem som pendlar är mycket viktiga, men att intresset från politikerna i Oslo och Stockholm inte alltid är så stort.
Forskningsseminariet öppnades av fylkesrådsleder Per Gunnar Sveen, Hedmarks fylkeskommune, och Tomas Riste, regionråd, Region Värmland samt Lotta Braunerhielm, föreståndare för Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, vid Karlstads universitet. Morten Ørbeck, Østlandsforskning och Eva Olsson, Karlstads universitet, berättade om projektet.
Läs gärna mer
Forskningsresultaten presenteras i den nya antologin ”På gränsen – Interaktion, attraktivitet och globalisering i Inre Skandinavien”.
Forskningen finns även samlad i en broschyr, där den presenteras mer populärvetenskapligt.
Läs gärna mer på Interregs webbsida.





