Nordiskt samarbete om medieforskning
2012-03-06Avdelningen för medie-och kommunikationsvetenskap deltar i ett nordiskt forskningsprojekt om medier och migration. Forskare i Finland, Danmark, Norge och Sverige kommer fram till 2014 undersöka hur de nordiska länderna utvecklas inom medieområdet i ljuset av en ökad in-och utflyttning. Från Sverige deltar Miyase Christensen, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, som ledare för en av tre grupper: "Living in Transnationality".
De nordiska länderna tar idag emot en stor andel människor från andra länder och den demografiska kurvan har snabbt förändrats. Migration är i hög grad en del av vardagen, men också en del av ekonomin, politiken och kulturen. Inom forskningsprojektet vill forskare utveckla kunskap och teorier om hur sambandet mellan mediebild, migration och samhällsutveckling ser ut inom de nordiska länderna.
Trots att radio, tv, press, sociala medier och nyhetssajter idag är starkt kopplade till hur människor flyttar, studeras kunskapsfälten fortfarande separat. Riktigt hur sambandet ser ut finns det lite forskning om.
-Vi är en grupp nordiska medieforskare som under de senaste åren har träffats och utvecklat tankar kring detta område, bland annat genom Nordic media konferenser och i nätverket Migra Nord. I takt med samhälls- och medieutvecklingen, har vi sett ett ökat behov att forska om detta område, berättar Miyase Christensen.
Hur påverkas kultur och samhälle?
Hon leder en av tre tematiska grupper som heter "Living in Transnationality". Syftet är att utforska och kritiskt granska migration ur ett nordiskt perspektiv.
- Mobiliteten mellan de nordiska grannländerna har existerat länge. Men den globala rörlighet och inflyttning vi ser idag är relativt ny och ställer de nordiska samhällena inför nya krav, frågor och utmaningar. Hur påverkas våra sociala och kulturella mönster? Vi ser spänningar mellan olika grupper, men också mellan grupper och samhällsinstitutioner - inte minst här i Sverige. Vår forskning syftar till en bättre vetenskaplig förståelse av migrationens påverkan och hur medierna spelar en roll för utvecklingen, säger Miyase Christensen.
De andra två tematiska grupperna handlar om "Affectivity, emotions and memory" samt "Borders and Boundaries". Hela projektet samordnas av Rikke Andreassen vid Universitetet i Roskilde, Danmark.
Inom projektet kommer man att anordna seminarier i Sverige, Norge och Finland, producera vetenskapliga artiklar samt anordna forskarutbildning och doktorandkurser.Startskottet gick i slutet av januari och pågår till slutet av 2014. Studien finansieras av Nordforsk.

