Nätverket som bevarar akademiska högtidstraditioner
2017-03-23Svenska akademiska högtidskonventet består av ansvariga för Akademisk högtid vid högskolor och universitet runt om i landet. Inom nätverket utbyts kunskap och frågor kring akademiska ceremonier och högtider – traditioner som har sina rötter i medeltiden. I dagarna samlades kollegiet till sitt årsmöte, den här gången vid Karlstads universitet.
Svenska akademiska högtidskonventet har varit verksamt i cirka 25 år.
Inom nätverket utbyts kunskap och frågor kring akademiska ceremonier och högtider – traditioner som har sina rötter i medeltiden då de första universiteten började växa fram. Svenska akademiska högtidskonventet värnar om dessa traditioner och att de ska, så långt det är möjligt, bevaras vid respektive lärosäte.
Många samlade i Karlstad
På årsmötet i Karlstad, som arrangerades i samarbete med Örebro universitet, deltog ett 20-tal lärosäten från norr till söder.
- Det är viktigt att sätta ramarna för ett koncept som faktiskt praktiseras vid alla lärosäten i hela Sverige, säger Pernilla Klingspor, ceremonimästare vid Högskolan Skövde. Vi är ju en ung högskola och började med våra promotioner av doktorer ganska sent. Nätverket har varit otrolig värdefullt. Vi vet hur ändra lärosäten gör och har format och byggt vår högtid utefter det.
- Genom nätverket lär vi känna varandra vilket gör att det blir väldigt enkelt att ringa våra kollegor med frågor eller för att be om råd, säger Anna Almlöw, ceremonimästare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH.
- Vårt huvudsyfte är ju att bevara akademiska traditioner i Sverige, säger Monica Wettler, akademiintendent vid Örebro universitet. Genom nätverket finns det också möjlighet att göra studiebesök hos varandra vid våra högtider och ceremonier. Det ger många idéer och uppslag.
- Nätverket är särskilt viktigt för landets unga lärosäten, säger Maria Kull, projektansvarig för Akademisk högtid vid Karlstads universitet. Vi hämtar kunskap och erfarenhet kring akademiska traditioner från de äldre och större lärosätena och bevarar samt utvecklar högtiderna. Både genom våra möten, som sker två gånger om året, men också via vår webbplats samt vår gemensamma grupp på Facebook där frågor och diskussioner ofta går varma.
Vill du läsa mer om akademiska högtider och dess traditioner i Sverige?
Besök Svenska akademiska högtidskonventet.

