Nätverk med lärosäten i södra Afrika öppnar dörrar
2012-02-15Ett möte leder till en nytt. Skratten blandas med djupa samtal. Visitkort byter händer. De personliga kontakterna som knyts under konferensen i Sydafrika är guld värda. Det tycker medlemmarna i Sanord, ett internationellt nätverk mellan lärosäten i Norden och södra Afrika. Här skapas inte bara oväntade samarbeten mellan forskare. Här öppnas dörrar till utbyten som tidigare varit stängda för Karlstads universitet.
Nätverket Sanord (Southern African-Nordic Centre) består av universitet i Norden och Södra Afrika. Drivkraften är viljan att främja strategiska akademiska samarbeten och forskningsutbyten genom utbildning, möten och kunskapsdelning. Karlstads universitet har varit medlem i nätverket sedan 2010. En av anledningarna är de framstående lärosätena på medlemslistan som Karlstad kan knyta kontakt med för olika samarbeten.
- Till exempel får vi bra fältkontakter, vilket är till stor hjälp och trygghet när våra studenter reser ner till Afrika för att skriva examensarbeten. Vi får också en bra ingångsport till andra länder där vi skulle annars ha svårt att komma in. Och inte minst, att synas inom Sanord ökar chansen att locka intressanta personer till oss i Karlstad, säger Ingrid Hansson, verksam både inom CTF, Centrum för tjänsteforskning, och Grants and Innovation Office, GIO.
Två Karlstadsforskare bland föreläsarna
Att få presentera sin forskning för en bred inflytelserik publik är en annan av vinsterna. På den senaste Sanordkonferensen fanns två Karlstadsforskare med bland föreläsarna. Margareta Enghag, universitetslektor vid avdelningen för fysik och elektroteknik, presenterade tillsammans med Moses Makgato, associate professor vid Tshwane University of Technology i Pretoria en kommande studie. En grupp svenska och afrikanska lärare ska under tre år förses med material för att utveckla dialogen i klassrummet och därmed öka studenters motivation.
Den andra Karlstadforskaren som blivit utvald att presentera var Hilde Ibsen, docent i miljövetenskap. Med avstamp i sin forskning om den demokratiska utvecklingen i Sydafrika höll hon och en kollega från Rhodes University, professor Roddy Fox, en workshop om samarbete inom lärarutbyte och forskningssamverkan. De presenterade ett pilotprojekt från Karlstad som grundar i idén om twinning, det vill säga samarbete som byggs genom personliga relationer i olika former.
- Att till exempel bo hemma hos varandra vid utbyten ger oss en god inblick i våra kulturer och främjar också det personliga nätverk som är så viktigt för att skapa gemensamma projekt, säger Hilde Ibsen.
Sydafrika en motor
Genom att exponeras för kulturella skillnader och olika sätt att bedriva akademisk verksamhet kan perspektiv vidgas, menar Hilde Ibsen.
- De personliga kontakterna från Sanordnätverket ger oss en möjlighet att på nära håll följa utvecklingen av demokrati och hållbarhet i södra Afrika. Sydafrika är en motor i hela kontinenten och att personligen känna framstående forskare på de högre instituten i landet är väldigt värdefullt.
I sin tur kan Karlstads universitet bidra med insikter från forskning och samarbeten. Dessutom har lärosätena från Norden bättre möjligheter och erfarenhet av att hitta finansiering, nyttiggörande av forskning och vägar till publicering. Denna kunskap kan lärosäten i södra Afrika dra nytta av.
Sanord Symposium 2014 i Karlstad
I juni 2014 är det Karlstads universitets tur att vara arrangör av Sanord-konferensen. Temat är globaliseringens påverkan på regionerna under kommande tioårsperioden med fokus på information- och kommunikationsteknik inom lärande, hållbar välfärd och hälsovård.
Förberedelserna har redan börjat. Förutom Ingrid Hansson är även Lennart Blomquist vid Grants and Innovation Office och Carina Eriksson, internationell koordinator och kontaktperson för Sanordnätverket med i projektgruppen.
- Internationalisering vid universitetet utvecklas i många olika former. Vårt nätverkande genom Sanord innebär att vi ökar chanserna att erbjuda studenterna föreläsningar med framstående internationella forskare som kan bidra med ytterligare aspekter i undervisningen. Möjligheterna för våra forskare att sprida sina resultat internationellt ökar också, säger Carina Eriksson.
Ta chansen
Redan till sommaren kommer en ny chans för forskare på Karlstads universitet som är intresserade av detta nätverk. Nästa Sanordkonferens äger rum 6-7 juni vid Aarhus University i Danmark. Det finns också möjlighet att få sina resultat publicerade i Sanords nyhetsbrev som regelbundet skickas till samtliga medlemmar.
-Alla forskare är välkomna att kontakta mig och berätta om intressanta forskningsresultat som kan vara relevanta i det här sammanhanget. Med tanke på att Karlstads universitet är värd för konferensen 2014, så vill vi ta chansen att visa medlemmarna hur mycket bra forskning vi gör här, säger Carina Eriksson som står redo att hjälpa till att förmedla abstrakt till Sanord.



