Nationellt kunskapscentrum för äldres säkerhet i Karlstad
2007-05-08Den 2 maj 2007 startade etableringen av ett Nationellt kunskapscentrum för äldres säkerhet och trygghet i Karlstad. Syftet är att centrat ska fungera som utvecklingsmotor som tillsammans med olika samhällsaktörer i landet bidrar till att äldres skador minskar. Bakgrund till beslutet är en förstudie som genomförts vid Karlstads universitet, som pekar på det stora behovet av utbildning och forskning inom området äldres säkerhet och trygghet.
– För universitetets del kan det på kort sikt handla om utbildning, men på lite längre sikt även forskning, säger Tommy Rosenberg, lektor i folkhälsovetenskap, som genomfört den förstudie som ligger till grund för Karlstads kommuns beslut att etablera det nationella centrat. Tommy Rosenberg är numera även föreståndare för centrat.
Antalet olyckor bland äldre människor (65+) ökar. Det mänskliga lidandet och otryggheten till följd av dessa olyckor är stort. Många äldre människor upplever också otrygghet i samhället när det gäller våld. Även självmord bland äldre är ett allvarligt problem. Förra decenniet ökade antalet äldre med 1 procent. Det kommande decenniet beräknas antalet äldre över 65 år öka med 27 procent.
I dag kostar de äldres olyckor samhället cirka åtta miljarder kronor årligen. Om inget radikalt görs kommer antalet döda, skadade och därmed kostnaderna för samhället, att fortsätta att öka. Olyckstrenden för äldre måste därför brytas och vändas till en nedgående trend.
Det olycksförebyggande arbetet ser olika ut i landet. I några delar finns ett utvecklat säkerhetsarbete. I alltför många kommuner saknas dock ett aktivt systematiskt säkerhetsarbete för äldre. Erfarenheter och kunskaper om säkerhetsarbete för äldre finns på olika platser i landet likt ”öar”. Dessa kunskaper och erfarenheter har inte i någon större utsträckning satts samman till en helhet och förts ut i samhället på ett användaranpassat sätt.
De äldres problem och behov samt syn på säkerhet och trygghet i vardagen är inte heller tillräckligt kända av de som fattar besluten i samhället. Dessa två perspektiv måste mötas för att det olycksförebyggande arbetet ska bli effektivt och kunna utvecklas i hela landet.
Det är här ett nationellt kunskapscentrum för äldres säkerhet och trygghet kommer in. Universitetet kan här erbjuda kompetens och vi har även Räddningsverkets och Konsumentverkets huvudkontor i Karlstad. Värmlands närhet till Norge, där en liknande verksamhet finns, erbjuder möjligheter till samarbete. Förutsättningarna för att här utveckla ett nationellt kunskapscentrum inom området är därmed unika.
Fler kunniga och kompetenta personer på regional och lokal nivå behövs, som kan omsätta fakta och forskningsresultat i praktiken och som kan tillämpa metodik och ta vara på goda exempel så att antalet skador bland äldre på ett påtagligt sätt minskar. Det finns även stort behov av verksamhetsnära metodutveckling.
Ett arbete ska nu inledas för ökat samhällsengagemang och bredare samverkan som främjar kvalitetsutveckling av den skadeförebyggande verksamheten för äldre. Det gäller till exempel i deras boende och vardag, i närmiljöer och i samhällsservice med avseende på de äldres säkerhet och trygghet.