Nationell konferens om översvämningsrisker
2009-01-29Hur stora är översvämningsriskerna och hur kan samhället hantera problemen? Det diskuterades den 27-28 januari när CCS, Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet, arrangerade en nationell konferens om hantering av översvämningsrisker.
Kunskapsområdet kring översvämningar utvecklas snabbt, med EU:s nya översvämningsdirektiv, klimat- och sårbarhetsutredningen och en förändrad riskbild. Klimat- och sårbarhetsutredningen pekar på ökande översvämningsrisker framförallt i västra Sverige till följd av klimatförändringarna. Vi kommer att se högre flöden och tätare intervall mellan översvämningstillfällena.
På programmet stod bland annat föredrag om den urbana miljöns sårbarhet för översvämningar, om extrem nederbörd samt om spridning av föroreningar vid översvämningar. Under konferensens första dag diskuterades också två exempel, Karlstad och Göteborg. Ett av CCS:s uppdrag är att höja kompetensen i landet kring översvämningsproblematik och klimatpåverkan. De som planerar samhället måste ha kunskap för att kunna hantera de nya riskerna som ett förändrat klimat för med sig.
Konferensen samlade människor som arbetar med sårbarhet, risk och översvämningar kommunalt, på länsstyrelsen, vid centrala myndigheter, inom räddningstjänsten och i det privata näringslivet. Ett av konferensens syften var också att ge deltagarna en chans att knyta personliga nätverk, vilket gavs goda möjigheter till eftersom konferensen samlade 150 deltagare från hela landet.
Konferensen arrangerades av CCS, Centrum för klimat och säkerhet, vid Karlstads universitet. Det är ett nybildat kompetenscentrum inom klimat och säkerhet. CCS samlar kunskap och erfarenhet kring risker som ett förändrat klimat kan föra med sig, exempelvis översvämningar, skyfall och stormar. CCS bildades i juni 2008 och har sitt ursprung i ett tidigare nationellt nätverk för älvsäkerhet med bas på Karlstads universitet.