Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskor
2007-11-29Fredagen den 23 november inledde studenterna i Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng den kliniska slutexaminationen med en skriftlig tentamen. Därefter kommer studenterna att examineras bedside i kommunal- och landstingsansluten vård. Examinationen är införd som en obligatorisk del i sjuksköterskeprogrammet vid Karlstads universitet från och med hösten 2006.
Frågan om en nationell klinisk slutexamination efter fullgjorda studier har väckts i olika sammanhang under senare år. Sjuksköterskeprogrammet anordnas vid 29 universitet och högskolor i landet. Utbildningens utformning, omfattning och innehåll i kliniska delar, varierar mellan olika lärosäten men leder till samma yrkesexamen. En nationell klinisk slutexamination har av många ansetts kunna fylla behovet av att få en helhetsbild av den blivande sjuksköterskans kliniska kompetens. Därför togs initiativ till ett nationellt samarbetsprojekt mellan sjuksköterske-utbildningarna vid Karlstads Universitet, Umeå universitet, Högskolan Kristianstad och Högskolan Väst samt Svensk sjuksköterskeförening med syfte att ta fram en modell för klinisk slutexamination.
Examinationen består av två delar. Del I är ett skriftligt prov som utgår från två patientfall, som speglar sådana realistiska situationer som en sjuksköterska kan stå inför. I provet förändras patientsituationen och förutsättningarna efter hand som examinationen framskrider, och fakta tillförs successivt tillsammans med nya frågor. Del II är ett praktiskt prov, ett bedside-test, som tar sin utgångspunkt i en tilldelad patient som studenten vårdar så självständigt som möjligt. En bedömningsansvarig sjuksköterska deltar under hela examinationen som observatör och bedömer studentens prestationer med hjälp av ett bedömningsunderlag.
De utvärderingar som hittills är gjorda visar att den framtagna modellen för klinisk slutexamination har uppfattats ha god användbarhet och relevans för bedömningen av sjuksköterskestudenters kliniska kompetens. De flesta studenter upplever examinationen positiv och ser den som ett kvitto på att de har de kunskaper och färdigheter som behövs som nyutexaminerad sjuksköterska. Sex lärosäten deltar i dagsläget i den nationellt gemensamma kliniska slutexaminationen , sex förbereder för införandet av examinationen och ett tiotal har uttryckt intresse.
För vidare information kan rapport beställas från Avdelningen för omvårdnad samt läsas på
www.swenurse.se