Nationalekonomi utvärderar ambulanser i Thailand
2011-02-11Hur stor är samhällsnyttan i Thailand av att ambulanserna får kortare utryckningstider? Det är frågan som nationalekonomen Henrik Jaldell ska hjälpa till att besvara i ett projekt tillsammans med Emergency Medical Institute i Thailand, EMIT.
- Jag ska hjälpa till att utvärdera hur effektivt ambulanstjänsten fungerar idag i Thailand genom att se på vilka kostnader i liv och pengar som skulle kunna sparas om tid från larm tills att ambulanser är på plats förkortas, berättar Henrik Jaldell,lektor i nationalekonomi.
- I Thailand har man inget enhetligt larmnummer, som vi har med 112. Istället har brandkår och polis egna larmnummer, medan ambulansverksamheten i princip är knuten till sjukhus. Så om man behöver en ambulans då ringer man idag direkt till ett sjukhus.
Svenska SOS Alarm förebild
Emergency Medical Institute i Thailand, EMIT, vill modernisera ambulanstjänsten genom att införa ett enhetligt telefonnummer 1669 och bygga upp moderna ledningscentraler. Den svenska modellen med SOS Alarm finns som förebild.
- I första hand ska vi ta fram ett penningvärde för hur mycket som skulle kunna räddas om ambulansen kommer fram snabbare. I en samhällsekonomisk "cost-benefitanalys" ska detta värde sedan jämföras med kostnader för att bygga upp ett nytt larmsystem. Mitt uppdrag är att hjälpa EMIT att utforma sådana analyser och min del av arbetet ska vara klart till sommaren 2011. Det betyder att jag kommer att resa till Bangkok tre till fyra gånger under året.
Projektet stöds ekonomiskt av exportsekretariatet vid Sveriges utrikesdepartement och tekniskt av företaget Ericsson. Nationalekonomi vid Karlstads universitet fick uppdraget, eftersom att man tidigare har gjort liknande studier åt Räddningsverket av hur värdefull utryckningstiden för den svenska räddningstjänsten är mätt i kronor och ören.

