Näthat diskuterades på Anderseminariet
2016-05-05Näthatet är ett av de största problemen som de digitala kommunikationsformerna för med sig. Men vad är näthat egentligen? Hur känns det att utsättas och vad kan man egentligen anmäla? Det var frågor som diskuterades under vårens Anderseminarium.
Talare på Anderseminariet var bland annat Henrik Örnebring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och Monica Löfgren Nilsson, docent i journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs universitet. De presenterade en ny undersökning om hot och kränkningar mot journalister som bland annat visar att åtgärder som stängda kommentarsfält medför att hoten minskar.
Journalister som tystas
Lisa Bjurwall, journalist, författare och redaktör på Medievärlden är en av alla journalister som har utsatts – och utsätts – för hot och hat på nätet. Hon talade om hur de troll som finns på nätet hotar tryck- och yttrandefriheten. Internet har blivit deras arena där de enkelt kan sprida rasistisk propaganda – och genom hat tysta opinionsbildare och journalister.
Övriga talare var Katarina Lindström och Linda Olsson från Karlstads kommun som berättade om sina upplevelser kring att vara utsatta för näthat, Jacob Gustafsson och Marcus Waldermarsson från Juridikinsitutet som diskuterade problematiken kring att få näthatare fällda, samt Linda Beckman, lektor i folkhälsovetenskap på Karlstads universitet som gick igenom hur forskning kring näthatare ser ut.
Dagen leddes av moderatorerna Elma Pasalic Östborg och Peter Pasalic Östborg.
Nytt spännande Anderseminarium väntar i höst.

