Nästan som examen...
2010-06-03Stämningen påminde lite om skolavslutning, alla var finklädda, solen lyste och rektor var där, men istället för betyg fick de församlade guldklockor.
Om det hade varit för drygt 200 år sedan hade det varit medaljer, inte klockor, som delades ut och rektor hade knappast varit en kvinna. Statens medalj för nit och redlighet infördes 1803.
Klocka, kristallskål eller medalj - tanken är densamma - att uppmärksamma och belöna den som arbetat länge i statens tjänst.
Tiden går fort. Det är ett välkänt fenomen, och en känsla som delades av de närvarande vid årets utdelning av förtjänsttecken på nit och redlighet i statens tjänst.
Rektor Kerstin Norén berättade att hon för några år sedan hade glädjen att få ta emot ett förtjänsttecken.
- Och jag valde faktiskt en medalj. Den ska sitta på vänster sida och för kvinnor sitter medaljen med en liten rosett. Herrarna har medalj i ett rakt band.
I år är det åtta personer som uppnått den rätta mängden arbetsår, anställda av staten i 30 år eller 25 år vid pensioneringen. Någon hade till och med några år extra.
- Det måste ha varit för att du såg så ung ut som du inte fick din klocka tidigare, konstaterade Kerstin Norén och alla skrattade. Den som eventuellt hade fjärilar i magen inför det högtidliga att ta emot en klocka ur rektors hand kunde nog andas ut. Det här var en lättsam och trevlig stund.
Årets åtta klockmottagare var:
Gunilla Krave, universitetsadjunkt i biomedicin.
- Jag har varit anställd vid Hälsohögskolan sedan 1980, och innan dess var jag knuten till Göteborgs universitet. Vi utbildade vårdlärare, berättade hon.
Per Widén, universitetslektor i biologi.
- Jag har varit fast anställd på Karlstads universitet sedan 1992. Men jag hade en period mitt i den akademiska karriären då jag istället var byråkrat på tre länsstyrelser. Det var nyttigt, och bra nu när jag utbildat studenter som kommer att jobba inom den sektorn.
Berit Norberg, universitetslektor i sång.
- Jag har åtta mil till jobbet på Musikhögskolan Ingesund, men jag finns även här på Karlstads universitet flera dagar i veckan. Jag började arbeta som kyrkokantor när jag var 16 år.
Birgitta Eriksson, docent i arbetsvetenskap.
- Jag har arbetat här sedan 1979. Jag läste här och sedan blev jag kvar...
Jan Gambring, biträdande avdelningschef för infrastruktur.
- Jag kom hit för tio år sedan. Innan dess var jag yrkesofficer och arbetade bland annat med befälsutbildning av de värnpliktiga.
Tre personer kunde inte närvara vid ceremonin på torsdagen:
Solveig Hägglund, professor i pedagogik.
Hon kom till Karlstads universitet 2000 och arbetade dessförinnan på Göteborgs universitet och vid Högskolan i Borås.
Rut Langholen, lokalvårdare.
Hon har arbetat vid högskolan och sedan universitetet sedan 1980.
Eva Gagnestam, universitetslektor i pedagogik.
Hon började arbeta vid högskolan 1989.
Ceremonin avslutades med gemensam sommarlunch i Minerva, högst upp i hus 12/Ämten.