Nästan hundraåriga limträbalkar testas för återbruk
2025-03-06Vid ämnet byggteknik pågår hållfasthetstester av balkar från ett byggnadsminneskyddat skärmtak som ska återbrukas vid Karlstads nya resecentrum.
– Vi har fått ett uppdrag av Trafikverket och Sweco, att utföra tester och bistå med bedömning av hållfasthet, säger Mikael Perstorper, adjungerad professor i byggteknik. Ett väldigt intressant och unikt projekt, som innebar att vi fick bygga ut vår belastningsrigg för att klara balkarna, vilka är längre än det trä som vi vanligtvis testar. Flytten av skärmtaket innebär att det måste uppfylla dagens konstruktionsregler och det kan vi alltså testa och ta fram underlag för.
Det aktuella limträet tillverkades 1928 i Töreboda. Resultaten av mätningarna kan även vara till nytta för kommande ombyggnadsprojekt med liknande bågkonstruktioner, som till exempel på Stockholms Central där limträ från samma tillverkare användes.
Hållfasthetstestning med hjälp av resonans
– Förutom brottprovning tillämpar vi en dynamisk metod genom analys av resonanta vibrationer. De resonansfrekvenser vi mäter upp efter ett hammarslag gör det möjligt att beräkna materialets styvhet, vilket har samband med hållfastheten. En stor del av konstruktionsvirket i Norden hållfasthetssorteras på sågverken med hjälp av en ”knack”, säger Mikael Perstorper. Jag och mina kollegor utvecklade denna metod för många år sen och den går i korthet ut på att man analyserar resonans och vibrationer i virket för att få kunskap om kvalitén.
Med denna icke-förstörande metod har alla 27 balkar testats medan sju av dem också har brottprovats.
– Vi har nu sökt finansiering för utökade studier, för att få en än mer tillförlitlig kunskap om hållfastheten och styvheten hos äldre limträ.

