Näringslivsutveckling i en föränderlig värld
2009-06-10Globalisering sägs skapa nya problem, arbetstillfällen hotas och miljön är i farozonen. Det är samtidigt så att det värmländska välståndet är ett resultat av globaliseringen. Värmlands företag inom stål- och pappersindustri hade inte varit så stora utan globaliseringen. En komplex bild av globala och lokala processer diskuterades vid seminariet som hölls av Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, den 3 juni.
Det värmländska näringslivet påverkas inte bara av krafter och initiativ på hemmaplan. Det blir tydligare att relationer med andra platser och beslut tagna allt längre bort spelar en allt större roll. Dessa förändringar sammanfattas ofta med begreppet globalisering och inte sällan ses det som ett hot mot regionalt näringsliv. Vid seminariet belystes globaliseringens konsekvenser för näringslivsutvecklingen och exempel gavs på hur värmländska företag dragit nytta av globala marknader.
- Globalisering kan beskrivas som en historisk process där världen knyts ihop på ett tätare sätt, sade Svante Karlsson, biträdande föreståndare på Cerut. Kommunikation, information, kulturformer och ekonomiska relationer får lättare att passera över landgränser och det blir en högre grad av samtidighet i världen.
Handel mellan länder och regioner har förekommit under lång tid och den underlättades genom en omfattande liberalisering från cirka 1870 till 1900-talets början. Mellankrigstiden däremot kännetecknas av protektionism, regleringar och nationalism. Under efterkrigstiden skedde en ökning av utlandsinvesteringar samt import och export. Globaliseringsprocessen kan på det viset ses som en pendel som svänger.
Idag talar man även om glokalisering, vilket kan beskrivas som de globala processernas lokala inverkan på människor och de lokala människornas påverkan på globala processer. Värmländska exempel på detta är Arvikafestivalen som växt till en av de största rockfestivalerna i Sverige. Av stor lokal betydelse sprungen ur en globaliserad kultur och ett lokalt initiativ som sätter Arvika på kartan, om inte i hela världen så i alla fall i Sverige. Även inflyttningen av holländare som inte sällan startar egna företag på den värmländska landsbygden, är ett exempel på hur globala processer inverkar på det lokala livet och miljön.