Nära till praktiska lösningar
2010-07-02Steget mellan forskning och innovation är inte så långt på avdelningen för datavetenskap, anser Anna Brunström, professor inom ämnet på Karlstads universitet.
- Det är en glidande skala, där de mer tillämpade forskningsprojekten kan ha innehåll som ligger mycket nära praktiska tillämpningar i näringslivet.
Inom undervisningen i datavetenskap finns närheten till innovationer på två sätt. Dels genom att ny teknik och de senaste industriella tillämpningarna ofta förs in som moment i olika kurser. Och dels genom att verktyg för att hantera innovationsprocessen lärs ut i kurser som berör projektledarskap, gruppdynamik, entreprenörskap och utvecklings- och designprocesser.
Ibland kan till och med kurser resultera i innovationer.
- Projektkursen i datavetenskap arbetar ofta med skarpa uppdrag från det lokala näringslivet, berättar Anna Brunström.
- Det finns flera exempel på att projektresultaten resulterat i kommersialiserade innovationer.
Kan bli produkter och tjänster
Ett sådant är verktyget Tracs, som utvecklades i en projektkurs som var förlagd på Compare Testlab (en del av regionens IT-kluster Compare). Tracs är ett system som hjälper testare att hantera utvärderingen av olika programvaror, genom att samla in och strukturera resultaten från olika tester. Forskningsprojekt bedrivs ofta i samarbete med industrin, vilket ökar möjligheterna att de resulterar i innovationer.
- Generellt sett är företagen bättre än akademin på att upptäcka och ta vara på idéer som kan kommersialiseras, menar Anna Brunström. Genom att ha med företag i projekten får man tillgång till färdiga processer för att hantera innovationer och affärsmöjligheter.
I sådana samarbetsprojekt arbetar man mycket medvetet med en modell och plan för genomförandet av samverkan och samproduktionsprocessen mellan de ingående parterna. Förutom att etablera rätt grundförutsättningar för projektet och välja ett vetenskapligt angreppssätt som understödjer samverkan bygger modellen på att etablera en portfölj av samverkansaktiviteter av olika typ.
Samverkan inom EU
Ett uppmärksammat exempel på lyckad samverkan är EU-projektet Fives. Här har samverkan genom Compare varit ett sätt att hjälpa forskarna att utveckla affärsmöjligheterna.
En algoritm för att kunna matcha små filfragment mot tidigare kända filer, exempelvis för att identifiera barnpornografiskt material, är nu på väg att patenteras. Samtidigt engageras partners från europeiska polismyndigheter, forskningsinstitutioner och företag med målet att utveckla verktyg för att utreda sexuella övergrepp mot barn.
Det finns även exempel på att forskningen resulterar i innovationer som, istället för att patenteras eller säljas, blir en del av öppna industristandarder eller open source-lösningar.
I ett projekt kring pålitliga och säkra protokoll för informationsöverföring kom en del av projektresultatet att standardiseras genom IETF, Internet Engineering Task Force. Samtidigt kom en annan del av projektresultaten att ingå i produkter från Ericsson, som tillsammans med Tieto var partners i projektet.