När sömnen störs – en heldagskonferens om sömn och hälsa
2023-02-15Sömn är en förutsättning för såväl fysisk som psykisk hälsa. Vad händer i kropp och själ när sömnen av olika orsaker blir störd och hur går det att komma till rätta med sömnproblem? Den 17 mars ägnas en heldag åt olika aspekter av sömn och hälsa.
Under konferensen tas olika aspekter av sömn och hälsa upp, från situationen för barn och ungdomar med postcovid till hur KBT på nätet kan användas för att behandla sömnsvårigheter vid hjärtsjukdom. En hel del av presentationerna ägnas åt perioden under och efter Covid-19-pandemin. ”Alltså jag tror aldrig att jag har varit så trött och stressad i hela mitt liv” är ett citat från intensivvårdspersonal som beskriver sina erfarenheter kring sömn, vila och trötthet under Covid-19 pandemin. Citatet är också titeln på ett av föredragen. Även sömn och smärta hos ungdomar tas upp, liksom aspekter kring sömn och social ångest.
- Vi är jätteglada över att kunna ha konferensen på Karlstads universitet. Det är jätteviktigt med nationella sammanhang där vi som på olika sätt kommer i kontakt med människor med sömnproblem får träffas och utbyta erfarenheter och knyta kontakter. En dag med föreläsningar och nätverkande ger inspiration och har varit startpunkten för nya samarbeten såväl inom forskning som i vården, säger Annika Norell på ämnet psykologi vid Karlstads universitet och medlem i styrgruppen för Nätverket Sömn & Hälsa.
Föreläsare är bland andra Charlotte Angelhoff, leg specialistsjuksköterska inom hälso-och sjukvård för barn och ungdomar och docent i omvårdnad, HKH Kronprinsessan Viktorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping, Tor Arnison, leg psykolog och fil dr i psykologi, Kliniskt forskningscentrum, Region Örebro Län, Maria Tillfors, professor i psykologi vid Karlstads universitet samt Annika Norell, leg psykolog och docent i psykologi, Karlstads universitet och Örebro universitet.
Konferensen arrangeras av ämnet psykologi vid Karlstads universitet tillsammans med det nationella nätverket Sömn och Hälsa.