När det blir för mycket
2008-10-20På alla arbetsplatser finns de som har problem med alkohol eller andra droger. På ett universitet finns, förutom personalen, även studenter som riskerar att börja dricka för mycket.
Den 13 november arrangerar Karlstads universitet och Karlstad studentkår en angelägen dag för att förebygga beroende av alkohol och droger.
Det är Statens Folkhälsoinstitut som på regeringens uppdrag vill stödja hälsofrämjande och förebyggande arbete på universitet och högskolor. Seminariet är en del av detta arbete och vänder sig både till dem som arbetar med studenter och alla arbetsledare på lärosätet. Intresserade studenter är också välkomna.
- Jättebra att detta ordnas. Det är viktigt för chefer som kan behöva hantera detta i sin arbetsgivarroll, men det är också viktigt att medarbetare har kunskap och insikt för att kunna uppmärksamma tidiga signaler när en kollega har problem. Då behöver man också veta vad man ska göra, hur man ska hjälpa och vart man ska vända sig. Det här är ett problem som finns på alla arbetsplatser, även vår, även om det ibland förnekas och kan vara väl dolt, säger Ingrid Ganrot, personalchef.
- Studenter är en riskgrupp när det gäller alkohol. Därför är det viktigt att alla som arbetar med studenter känner till hur man ska agera när någon har problem. Det gäller studenthälsan förstås, men också lärare och studievägledare, säger Susanna Svensson, ordförande för Karlstad studentkår.
Seminariet är uppdelat i två pass. Förmiddagen vänder sig i första hand till chefer med personalansvar. Företagshälsovården, studenthälsan och intresserade studenter är också självklara deltagare. Eftermiddagen är mera "verkstad" och då är det företagshälsovård, studenthälsa och personalhandläggare som har störst glädje av programinnehållet.
Föreläsare:
Ulric Hermansson är universitetslektor vid Karolinska Institutet och har lång erfarenhet av alkohol- och drogprevention inom arbetslivet. Han är också projektansvarig inom Riskbruksprojektet vid Statens Folkhälsoinstitut.
Jeanette Bergkvist är företagssköterska med lång erfarenhet av sekundärpreventiva alkoholmetoder såsom screening och rådgivning. Jeanette är kliniskt aktiv i frågan och har varit delaktig i flera studier kring alkohol- och narkotikaprevention.
Förmiddagspasset pågår mellan 9 och 12. Det kommer bland annat att handla om vetenskapligt stöd och motiv för arbetslivet att åtgärda riskbruk av alkohol på en arbetsplats. Det blir också resultatet från studier i arbetslivet vad gäller riskbruk av alkohol.
Eftermiddagspasset pågår mellan 13 och 16 och handlar om screening och rådgivning i praktiken. Det blir diskussion om universitetets arbete och om modellen för förebyggande är möjlig att införa här.
Anmälan
Det kostar inget att delta, men man måste anmäla sig. Anmälan sker till Carin Bergström-Carlsson, studerandeexpeditionen, senast den 30 oktober.
Carin.Berstrom-Carlsson@kau.se