Näktergalen bygger kulturella och sociala broar
2019-12-06Näktergalen är mentorsprogrammet där studenter från Karlstads universitet får vara mentorer till elever på olika skolor i Karlstads kommun. Tanken är att mentorsprogrammet ska ge eleverna en ökad möjlighet att skapa god självkänsla, få vuxna förebilder samt nya erfarenheter och kunskaper i relationen med universitetsstuderande. En önskan är att eleverna även ser möjligheter och fördelar med att studera vidare.
- Näktergalen vill bidra till att både mentorerna och eleverna får en ökad förståelse, respekt och tolerans för varandras olika sociala och kulturella bakgrunder. Det är extra viktigt i det samhälle vi befinner oss i idag, säger Petra Johansson, projektledare för Näktergalen.
Gör olika saker tillsammans
Sedan ett år tillbaka vänder sig Näktergalen till högstadieelever vid Vålbergsskolan och Frödingskolan i Karlstad. Studenterna på universitetet får vara mentorer till cirka tre elever och anordnar egna träffar där de gör någon rolig aktivitet, exempelvis fikar. Det anordnas även gemensamma aktiviteter så som kick-off, åka till Boda borg eller föräldraträffar. Förra veckan hade eleverna på Vålbergsskolan pepparkaksbak med sina mentorer.
Ger hopp
-När vi fick förfrågan att vara med för ett år sedan så kände vi direkt att det var något att satsa på, säger Anders Peterson, rektor för årskurs 4-9 på Vålbergsskolan. Eftersom Vålberg ligger i utkanten av Karlstad så vill vi jobba aktivt för att vara delaktiga i kommunen, därför är det viktigt att vidga vyerna så mycket vi kan. Sedan tycker jag också att det är viktigt med så många förebilder som möjligt - det ger hopp hos ungdomarna.
Många fördelar med projektet
För eleverna ger projektet möjligheter till ökat intresse för högre studier och fler valmöjligheter till framtida yrkesval. Tiden som mentor ger, förutom ökad självinsikt och glädje över att göra skillnad för andra, även bra erfarenheter som studenterna har nytta av i sina framtida yrkesliv. Som förebilder i egenskap av studenter, bidrar de också till att göra eleverna nyfikna på framtiden och på högre studier. Genom Näktergalen får Karlstads kommun, skolorna och universitetet också en fördjupad samverkan mellan varandra.
Bakgrund
Mentorsprogrammet Näktergalen startades vid Malmö universitet 1997 med syfte att få barn med icke-akademisk bakgrund att söka sig till högre utbildning. Näktergalen startades i Karlstad 2016 med barn och ungdomar från både låg- och mellanstadiet på Kronoparksskolan och Frödingskolan i Karlstad. Idag arbetar 24 olika universitet och högskolor i Sverige, Europa och Afrika med Näktergalen. Näktergalen Malmö har bland annat vunnit Malmö universitets samverkanspris och Malmö stads mångfaldspris för sitt arbete.