Mycket att göra på Kunskapsgatan
2011-11-28Drygt 500 elever från olika kommuner i Värmland bytte skolbänken mot handfasta forskningsprojekt på Karlstads universitet de senaste två veckorna.
Eleverna som besökte det kriminaltekniska laboratoriet fick i uppdrag att hitta fiktiva gärningsmän som hade utsatt två unga flickor för våldtäkt. De fick se ett nyhetsinslag med bakgrundsinformation om själva händelsen och sedan var det dags att ta på sig labbrockarna och börja labba fram boven med hjälp av en DNA-analys. Eleverna utnyttjade det faktum att delar av varje människas arvsmassa är unik och kan användas precis som ett fingeravtryck.
Fiktiv jakt på förbrytare
De synliggjorde de relevanta DNA- bitarna från varje misstänkt med hjälp av en gel och en speciell kamera och fick fram en bild som liknar en streckkod. De kunde jämföra sina resultat från möjliga misstänkta med DNA, som hade säkrats på brottsplatsen, och slå fast vem gärningsmannen var.
- Det här är spännande, tyckte Elias Jonsson, det är lite som på TV och mycket roligare än att gå i skolan.
Ut i rymden
Vid besöket på tema Rymden startade samtliga elever med en rymdresa i rymdskeppet "Äggsplorer", där de fick besöka planeter, solsystem och galaxer. Efter landningen var de mycket imponerade.
- Det är så kul att lära sig vad som händer utanför vår jord och varifrån allting kommer, sa Anna Andtbacka.
Hon och hennes klasskamrater fortsatte därefter till rymdlaboratoriet för att bygga egna teleskop och att tillverka modeller av solsystem.
Sarah Johansson tyckte att det var kul att de fick göra så mycket själv.
- Man tar ju in allting på ett annat sätt.
Fick designa förpackning
I förpackningsprojektet fick eleverna en kallelse till kundmöte med en uppfinnare som behövde hjälp att ta fram en förpackning till sin nya produkt. Under mötet fick de reda på kundens önskemål och även information om vad man måste tänka på när man vill framställa en förpackning. Därefter blev det lite mer praktiska uppgifter som att vika en förpackningsmall från 2D till 3D och sedan utforma designen på förpackningen.
I ett annat experiment fick eleverna jämföra styrka på papper och kartong. Vem skulle ha trott att en kartongbit är sex till sju gånger starkare än en pappersbit av samma storlek? Eleverna fick dessutom lära sig mycket om vikten att ta hänsyn till miljöaspekterna när man framställer förpackningar.
- Det är bra att lära sig lite miljötänk och att få ett bredare perspektiv på det, tyckte Patrik Gren.
Han vill gärna fortsätta med projektet hemma eftersom ett hemligt pris väntar på den som designar den bästa förpackningen enligt kundens önskemål.
Fortsatt lärande
Kristin Johansson, en av handledarna i projektet, anser det är just detta som är viktigt.
- Vi vill gärna att eleverna plockar med sig mycket av det de lärt sig och pratar om det även hemma vid frukostbordet.









