Musikbranschen: Utmaningar och lösningar i pandemins spår
2020-11-12Pandemin har skakat om många branscher rejält, bland dessa musikbranschen. För att hantera situationen behövs mer stöd men också en förändrad syn på populärmusikens roll som kulturform. Det visar preliminära resultat från en pågående studie vid Karlstads universitet.
I början av sommaren genomfördes en enkätstudie för att ta reda på hur olika aktörer inom musik- och eventbranschen påverkas av coronapandemin. Studien undersökte också vad som behövs för att hantera situationen och hur branschen kan utvecklas under rådande pandemi.
- Pandemin har slagit hårt. Vi ser en bransch i kris med stor oro för ekonomi och överlevnad, säger Jenny Karlsson, forskare vid Centrum för tjänsteforskning, och Linda Ryan Bengtsson, som tillhör forskargruppen Geomedia vid Karlstads universitet. För att hantera situationen behövs både mer stöd i olika former, inte bara ekonomiskt, och mer utrymme att testa nya innovativa lösningar.
Behov av ökat stöd och mer handlingsutrymme
Pandemin har lett till inställda events och förlorade inkomster. Naturliga mötesplatser för nya affärstillfällen och nätverkande har försvunnit. Kontakten och interaktionen med publik och fans har påverkats. Den fysiska mötesplatsen är viktig inom branschen och har stor betydelse, bland annat för välmående och identitet kring musik.
Alla är eniga om att det behövs mer pengar, men också kompetenshöjande aktiviteter - bland annat hur man arbetar digitalt - och mer utrymme för att experimentera med nya digitala lösningar och former för event. Det finns behov av nya affärsmodeller för att kunna ta betalt för nya sätt att leverera och konsumera musik och upplevelser - något som forskarna redan nu ser att många experimenterar med.
- De som kan fortsätta sitt arbete ställer om, arbetar kreativt och experimenterar med nya lösningar att nå ut till sin publik och ta betalt, säger Jenny Karlsson. Flera beskriver dock att de saknar kompetens, teknik och resurser för en digital omställning och vet inte vart de ska vända sig för hjälp.
Synen på populärmusikens roll som kulturform måste förändras
Många anser att det är svårt att få gehör eftersom populärmusik är en del av kultursektorn där det är svårt att få kulturrelaterade bidrag och stöd, framför allt i mindre verksamheter.
- Musikbranschen är inte bara en ekonomi och affärsmodell, menar forskarna. Det är aktiviteter som ökar samhörighet och välmående och har stor betydelse för identitetsskapande och tillhörighet. Det behövs en förändrad syn på populärmusikens roll som kulturform där inte endast det marknadsekonomiska kan styra, säger Linda Ryan Bengtsson.
Snabbare utveckling
Jenny Karlsson hoppas och tror att situationen också kan få positiva effekter.
- Redan innan pandemin stod branschen inför stora utmaningar kopplade till digitalisering och ändrade konsumentbeteenden. Kanske kan pandemin driva utvecklingen snabbare framåt och leda till nya innovativa lösningar som gynnar både kunder och aktörer inom branschen, avslutar Jenny Karlsson.
Omkring 70 aktörer, bland annat ljus- och ljudtekniker, leverantörer, musikföretag, musiker och artister, mestadels från Värmland men även från andra delar i landet, svarade på enkäten. Studien fortsätter under hösten och just nu arbetar forskarna med intervjuer.
Studien är en del av projektet MECO med stöd från Interreg Sverige-Norge, EU, Hedmark fylkeskommune, Arvika kommun och Region Värmland.