Möt nya kårordförande
2009-05-12På fritiden kämpar hon för att unga tjejer ska få bättre självkänsla och behandlas väl.
På jobbet strider hon för att studenterna ska få bra möjligheter och villkor.
Beatrice Högå heter Karlstad Studentkårs nya ordförande, och hon tar gärna fajten mot orättvisor.
Hon är inte alldeles ny i studentkårssammanhang. Hon var tidigare vice ordförande med internpolitiskt ansvar.
- Ja, det är en fördel att ha varit med ett tag. Jag har fått jobba med många viktiga frågor tillsammans med tidigare ordförande Susanna Svensson. Just nu är det mycket som står på spel. Vi vet att kårobligatoriet försvinner, men vi vet inte hur det kommer att se ut framöver. Det är viktigt att vi arbetar vidare för att få till ett bra studentinflytande även i framtiden.
Arbetar för alla
Det gäller för studentkåren att hitta det som studenterna är villiga att betala medlemsavgift för.
- Vi arbetar ju för att alla studenter ska få en bra arbetsmiljö och hög kvalitet på utbildningen. För att få studenterna att bli medlemmar gäller det att vi kan visa att man vinner på att vara medlem. Vi behöver bli ännu bättre på att förmedla till studenterna vad vi gör. Jag tror inte att vi bara kan locka med fest och rabatter, det krävs mer.
Beatrice Högå tycker att studentkåren har lyckats bli lite mer synliga och tydliga. Hon tar ett konkret exempel: bibliotekets öppettider. Där engagerade sig kåren och lyckades få till längre öppettider.
- Men jag vet att många studenter inte ser allt som kåren gör. Och ibland är jobbet långsiktigt. Man är med och driver igenom en förbättring som sedan kommer nya studenter till godo.
Även om staten, eller universitetet, kommer med något slags bidrag till kårens verksamhet även i framtiden är hon bekymrad över att det kan bli mindre pengar.
- Blir det bara ett bidrag blir vi tvungna att skära i verksamheten.
Universitetet på rätt väg
Beatrice Högå gillar Karlstads universitets inriktning: ett modernt universitet som samarbetar med omgivande samhälle, både inom forskning och utbildning.
- För studenterna är anknytningen till arbetslivet redan under studierna oerhört viktig. Därför tycker jag att universitetet är på rätt spår.
Hennes eget yrkesval är klart, även om hon förstås inte vet nu var hon kommer att arbeta.
- Jag vill jobba inom en myndighet, gärna en statlig, och gärna med utbildningsfrågor som jag tycker är så viktiga.
Statsvetare med engagemang
Hon har en pol.mag i statsvetenskap och har också läst magisterprogrammet i projektledning. Hon är 24 år och kommer från Lindfors, en liten ort norr om Karlstad. Och på fritiden engagerar hon sig bland annat i Tjejjouren i Karlstad och sitter i styrelsen för Alla kvinnors hus.
Här hittar du alla nya namn efter valet. Skiftet mellan avgående och nyvalda sker den 1 juli.