Minskat intresse för högre utbildning
2006-05-10Trots att ungdomskullarna växer ökar inte antalet sökande till universitet och högskolor. I landet väntas en minskning med åtta procent för förstahandssökande till program jämfört med föregående år. För Karlstads universitet är minskningen drygt nio procent.
Lägger man samman alla programutbildningar, både påbyggnadsutbildningar och program, är minskningen någonstans kring 17-18 procent. Antalet förstahandssökande till kurser har minskat med 19 procent.
2 312 personer har sökt i första hand till utbildningsprogram vid Karlstads universitet som börjar i höst. I fjol var den siffran 2 550. Påbyggnadsutbildningar är inte medräknade i den siffran.
Andelen internationellt sökande har ökat kraftigt. Förra året var det cirka 400 internationellt sökande och i år är det drygt 1 200. Om universitetet skulle räkna med dem skulle minskningen bara bli sex procent. Men i realiteten är det ytterst få att dessa som verkligen blir antagna och kommer hit för att studera. De flesta av dem har alltför dåliga kunskaper i engelska och många har svårt att ordna med uppehållstillstånd och finansiering för terminen eller läsåret.
- Det som skiljer årets söksiffror från tidigare år är ett allmänt minskat intresse för högre studier. Tidigare har det varit svårt att få studenter att läsa utbildningar inom naturvetenskap och teknik. Det har varit så både här i Sverige och i hela västvärlden. Men nu ser vi att söktrycket har minskat även för samhällsvetenskap, ekonomi och humaniora, säger Lena Fries, enhetschef för Studentservice på Karlstads universitet.
Arbetslöshet oroar
Det finns ingen enkel förklaring till det minskade intresset. Lena Fries tror att det kan vara flera faktorer som samverkar.
- Det borde vara fler, inte färre, som söker. Kullarna med 19-åringar växer, och kommer att öka varje år fram till 2008. Men det har handlat mycket om arbetslöshet bland akademiker i medierna, och likaså om studenternas knappa ekonomi. Sådant har säkert betydelse. Men det borde också föras fram att högskoleutbildning lönar sig genom att chanserna att få jobb ökar, jämfört med om man inte har någon utbildning alls.
Rektor Christina Ullenius förstår att arbetslöshet bland akademiker oroar, men pekar samtidigt på att man ändå har lättare att få jobb, och ett intressant jobb, om man har läst vidare jämfört med att bara ha gymnasieutbildning.
- Jag hoppas få hälsa dem som tvekat i år välkomna till oss nästa år. Utbildning är den bästa plattformen för ett framtida arbetsliv, det visar alla undersökningar, säger hon.
Många väljer att läsa på ett universitet eller högskola som ligger i hemregionen. Värmland är ett län som av tradition har låg andel högskoleutbildade. Här finns alltså många ungdomar som kommer från studieovana hem. Det kan vara en anledning till att Karlstads universitet har något lägre söksiffror än rikssnittet.
Många sökande - också
Trots de låga söksiffrorna finns det utbildningsprogram som lockar många sökande. Populära program är bland annat Personal och arbetsliv, Fastighetsekonomi, Sjuksköterska, Social omsorg - inriktning socialpedagogik och Tandhygienist. De har betydligt fler sökande än antal platser. Även de nya inriktningarna på lärarutbildningen: Barns utveckling och rättigheter, för förskolan, och Svenska och matematik i samspel, för grundskolan, har fått många sökande. Det gäller likaså utbildningen Naturkunskap i vardagen som är en lärarutbildning på distans riktad till blivande förskollärare. Här finns 189 sökande till 60 platser.