Minskad statlig styrning föreslås
2008-12-08Universitet och högskolor bör få en självständig status. Det skulle göra det enklare att ta emot donationer, starta bolag, sluta avtal och äga egendom. Och de största vinnarna på förslaget är studenterna. Det menar Daniel Tarschys som nu lägger fram den så kallade autonomiutredningen för forskningsminister Lars Leijonborg.
Autonomiutredningen tillsattes i november förra året. Direktiven var att skapa förutsättningar för landets lärosäten att pröva nya grepp. Utredningens förslag är tänkta att förverkligas 2011 i en ny lag som ersätter Högskolelagen. Men först väntar remissrundor och riksdagsbeslut.
Enligt utredaren Daniel Tarschys, till vardags professor i statsvetenskap på Stockholms universitet, finns flera skäl för att lärosätena ska bli mer självständiga. Idag har de få myndighetsutövande uppgifter och internationellt sett är formen statlig myndighet ovanlig.
Utredningen föreslår en modell där universitet och högskolor får en så kallad offentligrättslig organisationsform. Formen ska kallas självständiga lärosäten. Ett självständigt lärosäte är inte en statlig myndighet, men statligt finansierad. Högskoleverkets insyn och kontroll består i många delar, men regleringsbrevet plockas bort och ersätts av ett flerårigt avtal. Vinsten, menar utredaren, består i större frihet att formulera strategier, vetenskapliga profiler och stadgar. Lärosätena får också möjligheten att själva fungera som juridiska personer. Det senare innebär bland annat större frihet att ingå olika bolagsformer och samarbeten.
- Det förefaller finnas ett samband mellan hög placering i internationell ranking och autonom organisationsform. Jag tror att vi behöver röra oss i den riktningen, sa Lars
Leijonborg när utredningen presenterades vid en presskonferens.
Karlstads universitets rektor Kerstin Norén tycker att förslagen verkar förståndiga, men menar att mycket också hänger på hur avtalen mellan staten och lärosätena ska se ut.
- Att det blir avtal förutsätter mer dialog med utbildningsdepartementet än ett regleringsbrev. Det är bra och är något som vi har efterlyst. Samtidigt hoppas jag att en förändrad organisationsform kan genomföras utan stora organisationsförändringar som tar mycket tid och kraft, säger Kerstin Norén.
Med den mer självständiga ställningen följer också riktlinjer för organisationens utformning. Styrelse, rektorsämbetet och krav på minst ett kollegialt organ föreslås. Regeringen ska utse ordförande och de flesta av styrelseledamöterna på förslag från kollegiet. Styrelsen får ansvaret att utse rektor. Utredning förespråkar även studentrepresentation på alla nivåer.
När Daniel Tarschys själv presenterar sin utredning på DN Debatt avslutar han artikeln med att konstatera att det är studenterna som är de stora vinnarna.
"Lärosätena måste förstås kunna redovisa hur anförtrodda medel har använts. Vilka resultat uppnås? Den informationen behöver inte minst studenter för att bättre kunna välja mellan olika utbildningar. I längden är det nog de som har störst nytta av mer självständiga lärosäten."