Miljötänket finns alltid med
2015-03-12På Karlstads universitet finns en rad olika restauranger och kaféer. Oavsett om du tar en enklare fika eller äter lagad mat finns miljötänkandet med.
- Detsamma gäller de cateringrestauranger universitetet har ramavtal med. Vi strävar efter att bidra till en hållbar utveckling och att ta hänsyn till att miljön genomsyrar all vår verksamhet, säger Birgitta Mc Ewen, miljösamordnare på Karlstad universitet.
Som en institution för högre utbildning och forskning har Karlstads universitet ett stort ansvar för att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling. Universitetet har i många år arbetat aktivt med miljöfrågor och i miljöpolicyn går det bland annat att läsa att "Miljöhänsyn skall beaktas vid upphandling och inköp."
- Vi vill vara en verksamhet som aktivt och målinriktat jobbar med att stegvis förbättra situationen när det gäller vår påverkan på miljön. Då är det viktigt att de restauranger och kaféer vi samarbetar med delar vårt synsätt, säger Birgitta Mc Ewen.
Restauranger och kaféer med miljötänk
Vid Karlstads universitet finns följande restauranger och kaféer: Restaurang Solsta Inn, Café Gläntan, Café Selma, Café Elvan och Café Vänern. Universitetet har även cateringavtal med Claesson´s, KCCC, Kjell&Bolas samt Löfbergs Arena. Och de delar universitetets synsätt.
- Absolut, säger Ann-Sofie Jansson, kökschef för Restaurang Solsta Inn, Café Gläntan och Café Vänern. Vi arbetar på flera olika sätt med miljötänkandet. Bland annat har vi Fairtrade-kaffe och te samt kravmärkt mjölk. Vi jobbar med ekologiska och kravmärkta råvaror i den mån det är möjligt. Våra miljömål för 2015 är att ytterligare öka andelen ekologiska och kravmärka varor samt att öka andelen vegetabilier och minska mängden matavfall.
Tony Abdi driver kaféerna Selma och 11:an och arbetar också på flera sätt med miljötänkandet.
- Vi använder oss av närodlade och ekologiska råvaror så ofta det är möjligt. Mycket av maten vi lagar är vegetarisk och all vår fisk är MSC-märkt. Påsarna till mackorna och kaffemuggarna att ta med sig så är återvinningsbara och naturligtvis är kaffet är Fairtrademärkt.
Även utanför universitetets väggar är miljömedvetandet högt.
- Vi utgår från lokalt producerade råvaror och utökar inslagen av ekologiska produkter i takt med att marknaden vill betala för kvalitet. Vi använder inga halvfabrikat utan lagar allt utifrån eget hantverk, det ger ett minimum av svinn. Vi källsorterar och återvinner frityroljor samt arbetar kontinuerligt med att göra all personal medveten om vårt ställningstagande, säger Bo Göran Sjögren på Kjell&Bolas.
- Vi försöker så långt det går att köpa både svenska och ekologiska råvaror. När vi handlar fisk så är den alltid miljömärkt med MSC. Genom att försöka hålla oss till en huvudleverantör till våra råvaror istället för flera mindre så är tanken att hålla nere onödiga transporter, säger Johan Claesson på Claesson´s.
Mikael Söder, köksmästare på den Svanenmärkta Restaurang Karl IX på Karlstad CCC, försöker också hålla nere onödiga transporter.
- Vi använder närproducerade råvaror och handlar det mesta av frukt, grönt, mejeri och kött av en leverantör för att minska transporterna. Dessutom undviker vi engångsmaterial och använder riktigt porslin även i vår cateringverksamhet.
- Även vår verksamhet har en tydlig inriktning mot lokala leverantörer, säger Örjan Lindgren, enhetschef för mat, dryck och konferens, Löfbergs Arena/Färjestad BK. Vi köper endast krav- och rättvisemärkt kaffe och använder lokalproducerade råvaror i möjligaste mån.
Hållbara konferenser nästa steg
Sedan i höstas fikas det rättvisemärkt kaffe och te i Karlstads universitets alla personalrum. Nu går miljöarbetet vidare. Bland annat genom konferensenheten som nu satsar på ”hållbara konferenser och möten”. Ett förändringsarbete ska inledas under 2015 och målet är att alla konferenser vid Karlstads universitet 2016 ska vara "hållbara". "Hållbara konferenser och möten" kan bland annat innebära att man har med sig både ett miljötänkande och ett etiskt förhållningssätt när man beställer mat, resor och material.

