Miljoner till forskning om tillväxt i gränsregionen
2006-10-18Vad är förklaringen till senare års ekonomiska tillväxt i gränskommunerna Årjäng och Eda? Och vilka effekter har detta på människors liv, hälsa och vardag? Dessa frågor ska besvaras i ett forskningsprojekt hos Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, Karlstads universitet.
För närvarande genomgår kommunerna Eda och Årjäng, och då framför allt tätorterna Charlottenberg (Eda) och Töcksfors (Årjäng), en kraftig tillväxt som i hög grad kan relateras till gränshandeln. Mellan 10 och 15 procent av arbetskraften från dessa tätorter pendlar till sina arbeten på den norska sidan gränsen. De skillnader i pris- och kostnadsläge som genereras av gränsen spelar en central roll för den starka utvecklingen av inköpsresor från Norge till Sverige. De ekonomiska förändringarna har medfört att befolkningen i tätorterna på kort tid gått från hög arbetslöshet till en expansiv arbetsmarknad.
Vinnova har gett Cerut ett forskningsanslag på 2,1 miljoner kronor för att genomföra ett treårigt forskningsprojekt. Forskarna ska studera de förutsättningar och konsekvenser den lokala tillväxten medför. Projektet är ämnesöverskridande och innehåller frågor om ekonomi, infrastruktur, sociala relationer samt hälsa.
Stark tillväxt i tidigare traditionella glesbygdskommuner har inte uppmärksammats i någon större omfattning. Den lokalt höga tillväxten och den starka utvecklingsdynamiken i vissa kommuner ger anledning att studera förmågan att anpassa sig till marknadens förändrade villkor. Forskarna ska rikta sökarljuset mot hur snabb tillväxt påverkar enskilda människor, familjer och sociala relationer.
Den övergripande fråga som projektet försöker besvara är om den tillväxt som nu sker i Eda och Årjäng kommer att medföra förbättringar även på andra områden än de vi traditionellt relaterar till ekonomisk tillväxt.
Projektet ska pågå till 2009 och består av följande tre delprojekt:
1. Infrastruktur på gränsen till regionförstoring
2. Arbete, vardagsliv och hälsa i en tillväxtregion
3. Mental regionförstoring i glesbygden
Vinnova är en statlig myndighet som stöder forskning och utveckling, med tyngdpunkt på innovationer.