Miljön vinner på universitetets källsortering
2002-10-22Sedan vi på Karlstads universitet började källsortera har antalet avfallstransporter härifrån minskat kraftigt, från 350 lastbilar om året till drygt 100.
Papper för sig, brännbara sopor för sig, glas på ett ställe och metall på ett annat. I november 2001 infördes källsorteringen i liten skala. Successivt har den utökats för att i höst omfatta hela universitetet. Lena Andersson och Paula Björkman, utbildade på innovation- och designingenjörsprogrammet vid Karlstads universitet, har arbetat med att införa källsortering och de börjar nu se resultat.
– Det går bättre och bättre, säger Lena Andersson.
– Personalen är duktig, men vi måste jobba mer med information till studenterna. Den gruppen är lite svårare att nå för de är så många, och de kommer och går, säger Paula Björkman.
Runt om i korridorerna och vid samlingsplatser står sorteringsstationer. Det finns ett 60-tal över hela universitetet. Några innehåller många fraktioner, andra bara de vanligaste som till exempel papper, wellpapp och brännbart.
I januari i år var ungefär en fjärdedel av källsorteringssystemet utbyggt. I höst ska det finnas överallt. Projektledarna har tagit fram statistik över det första halvåret, trots att sorteringen då inte varit införd i full skala.
Under den här tiden har vi lämnat drygt 35 ton papper, 4 ton trä, 1,4 ton metall och 350 kilo mjuk plast till återvinning. Metallen kan till exempel förvandlas till delar av vindkraftverk i Björneborg eller till topplock till bilmotorer i Charlottenberg. Plasten kan bli pulkor i Deje.
– Allt som nu återvinns är en vinst. Tidigare slängdes allt blandat. En annan vinst är att vi inte har speciellt långa transporter till återvinningen. Dessutom har antalet transporter härifrån minskat kraftigt. Tidigare var det cirka 350 bilar om året som hämtade avfallet. Nu är vi nere i drygt 100, och det är en stor miljövinst, berättar Lena Andersson.
Detta har man uppnått genom att dels sortera avfallet, dels att återvinningscentralen på universitetet kan lagra avfallet.
En tanke med projektet är att universitetet ska få in tillräckligt mycket pengar på återvinningen så att det täcker hämtkostnaderna. Där är man nästan idag.
Källsorteringen vid Karlstads universitet har väckt externt intresse. Gruvöns bruk visar en del av utställningen om universitetets källsortering och möblerna till sorteringsstationerna. Det sker under brukets stoppveckor då många utifrån besöker bruket. Karlstad kan också få stå modell för avfallshanteringen vid andra högskolor. Just nu arbetar Lena Andersson och Paula Björkman på deltid som konsulter åt högskolan i Skövde. De är ofta värdar för studiebesök, bland andra kommer Chalmers och Vinnova hit.
Den 4 december, på årsdagen av invigningen, blir det Öppet hus på återvinningscentralen för personal och studenter.
Till sist vill Andersson och Bjrökman skicka med några goda råd:
Slänger du wellpapp måste kartongerna slås isär.
Har du fått en stor leverans så det blir mycket emballageavfall? Kontakta vaktmästeriet och be om en särskild hämtning istället för att proppa stationen full.
Är det fullt i din station? Ring vaktmästeriet.
Har du allmänna frågor? Kontakta kallsortering@kau.se