Miljökonferens med framtidstro
2011-01-28Senaste forskningsresultatet för översvämningsrisker kring Vänern och Göta älv presenterades vid miljökonferensen Planera för vatten 26-27 januari. Det visar på något lägre nivå för Vänern än man tidigare trott, men faran för översvämningar är inte över och ökat samarbete krävs för att förebygga skador.
För att öka kunskapen kring förutsättningarna och diskutera förebyggande åtgärder, inleddes under 2009 ett samarbete mellan de fyra länsförsäkringsbolagen i Värmland, Göteborg och Bohuslän, Skaraborg respektive Älvsborg, Länsstyrelsen Värmland och Länsstyrelsen Västra Götaland samt Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet. På den gemensamma konferensen i Vänersborg 2010 initierades en förstudie kring ökad avvattning av Vänern. Uppdraget gick till SMHI. Resultatet av studien presenterades under konferensen Planera för vatten i ett förändrat klimat i Karlstad den 26-27 januari.
Ökat samarbete krävs
- Scenarier för framtida förändringar i klimatet visar att Västsverige kommer att få torrare somrar, men samtidigt mer nederbörd totalt. Riskerna för översvämningar, skyfall och skred kommer att öka. Vad detta innebär för samhället och ekosystemen, hur vi ska anpassa oss till de ändrade förhållandena var några av de frågor som engagerade kommuner, länsstyrelser, centrala myndigheter, universitet och näringsliv när de möttes på årets konferens, säger Magnus Johansson, biträdande föreståndare Centrum för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet.
- Vattensystemet Vänern och Göta älv försörjer 1,5 miljoner invånare med dricksvatten. Eftersom EU:s största sjö är en del av systemet är det ett intressant studieobjekt i internationellt perspektiv. Ansvarsfrågor, nyttjandekonflikter, sårbarhetsbedömningar, förslag på lämpliga förebyggande eller förberedande åtgärder, är några områden som kräver att flera aktörer samverkar. Ett ökat samarbete är nödvändigt, särskilt med tanke på vattensystemets storlek som sträcker sig över flera olika administrativa gränser, säger han.
Några röster från konferensen
- Det är bra att konferensen förutom de senaste forskningsrönen även tar upp planeringsfrågor och riskhanteringsfrågor, säger Erica Storckfeldt, som jobbar på FSD Göteborg AB, ett konsultföretag inom risk- och skadehantering. De här frågorna är mycket aktuella i mitt arbete.
- Eftersom jag arbetar med vattenkraft i Göta älv är den här konferensen ett utmärkt tillfälle att träffa människor som är både praktiker och forskare inom vårt verksamhetsfält, säger Magnus Carlsson, från Vattenfall Vattenkraft AB.
- I mitt arbete inom Kristinehamns kommun bevakar jag just de här frågorna, så för mig är det här ett utmärkt tillfälle att få tillgång till den nyaste kunskapen inom området, säger Stefan Johansson, miljösamordnare i Kristinehamns kommun. Jag har även sällskap av några av våra kommunpolitiker här och man kunde önska att intresset från våra politiker i kommunerna runt Vänern var ännu större.





