Miljöcertifierad byggkunskap öppnade dörrar
2010-06-11Louisiana State University är rankat bland de bästa universiteten inom ingenjörs- och arkitekturprogram i USA. Johan Eriksson på byggingenjörsprogrammet vid Karlstads universitet, åkte dit ett år som utbytesstudent. Nu har han en unik utbildning inom "sustainable construction".
För några dagar sedan kom Johan Eriksson hem från ett år som utbytesstudent i Louisiana, USA. Han har redan fått kontakt med en stor byggkoncern, WSP Group, där han kommer att göra praktik och skriva sitt examensarbete. Om vinden blåser vidare i positiv riktning kan arbetet leda till ett fast jobb så småningom. WSP Group är ett brittisk byggkoncern som bland annat bygger världens högsta byggnad i Dubai och projekterar byggnaden vid ground zero, på Manhattan i New York. Johan Erikssons utbildning inom "sustainable construction" är efterfrågad inom byggbranschen.
- Jag har haft en kanonbra tid i USA, säger Johan Eriksson. Jag hade tre önskningar när jag valde universitet utomlands; det skulle vara ett stort universitet, det skulle ligga i ett varmt klimat och de skulle ha bra utbildning inom "sustainable construction". I bagaget har jag nu med mig en kompetens som svenska byggföretag behöver. Jag kan hjälpa företag att få inblick i hur man jobbar med certifiering av sina byggnader.
Hållbar framtid
"Sustainable construction" handlar om en hållbar framtid för byggbranschen. En hållbar framtid innebär till exempel att det byggmaterial som används hinner reproduceras och att man hanterar naturen varsamt gällande avverkning av träd och utsläpp i miljön. Samtidigt är målet att kunna hålla samma boendestandard för kommande generationer.
- Det är viktigt med innemiljön och hur den i sin tur påverkar individen. Första terminen var rätt så tuff och jag har läst fyra delkurser samtidigt hela tiden. Bland annat har jag läst en kurs i grönt byggande och ekologisk design. Det gav mig verkligen perspektiv på den miljö som jag omgav mig med i Louisiana, där man generellt sett är väldigt dåliga på miljöfrågor. Omgivningen är helt anpassad efter bilen och det enda man återvinner är pet-flaskor.
- I USA hugger man ner 30 procent mer träd än vad man kan reproducera. I Sverige är förhållandet det motsatta med en större återväxt av skog. Nu har USA tagit fram ett certifieringsprogram, Leed, som står för Leadership Environmental and Energy Design. I Sverige är vi bara i startgroparna av det här området med endast ett fåtal genomförda projekt. Jag kommer förhoppningsvis att kunna bidra till att former för liknande certifieringsprogram byggs upp i Sverige.
Snickare eller kock?
Johan Eriksson hade tidigt ett intresse för bygge och konstruktion. Men det var hans bror som tipsade honom om att bli ingenjör.
- Annars hade det nog stannat vid snickaryrket, säger han. Men jag gillar också att laga mat.
Kockyrket har inte varit helt otänkbart faktiskt. Det handlar ju om att "bygga" intressanta maträtter. Jag tycker om att hitta på egna kompositioner som till exempel "Johans jordgubbspaj", som mina kompisar fått erfara.
Han har trivts bra med studierna på Karlstads universitet och tycker att byggingenjörs programmet har en smart linje att följa. Nu är hans största utmaning att hitta en lägenhet i Stockholm. Förslagsvis med bra kök och ugn så han kan fortsätta baka sitt eget frukostbröd.
Avgift för undervisning och kostnad för boende och mat fick Johan Eriksson betalt genom organisationen ISEP, där han i gengäld betalade liknande kostnader som en student på Karlstads universitet. Genom stipendiefinansiering från Sparbankens Alfafond kunde han klara sig bra i USA och resa runt i landet.