Mia byter Karlstad mot Perth
2007-05-30Snart bosätter hon sig i Australien för tio månader framöver – utan att ta vare sig semester eller tjänstledigt. Om studenter kan läsa på distans borde väl lärare kunna undervisa under samma förutsättningar? Mia Ohlsson, lärare på medie- och kommunikationsvetenskap, ska testa under kommande läsår.
Tack vare bekanta som bor i Australien har familjen varit där vid ett flertal tillfällen. Det var också önskan om att få stanna en längre tid som födde idén till att arbeta därifrån.
- Via kontakten med våra bekanta har jag fått en inbjudan av Murdoch University att komma som ”visiting fellow”, berättar Mia Ohlsson. Detta innebär att det australiska universitetet erbjuder arbetsplats och möjlighet att delta i projekt och rutiner, men jag arbetar för Karlstads universitet i samma utsträckning som vanligt. Arbetsvillkoren är desamma och jag får lön för de timmar som jag jobbar.
- Under året kommer jag att ansvara för alla distanskurser på medie- och kommunikationsvetenskap och även hålla i en ny journalistikkurs.
Då universitet arbetar aktivt för att utveckla distanskurserna blir Mia Ohlssons resa en kick för nytänkande och ett tillfälle att inventera befintliga idéer som kan förbättras. Erfarenheten blir mycket värdefull när man tittar på hur framtida plattformar ska se ut.
- Jag ser också möjligheten att utveckla synen på gästföreläsare. Självklart finns fördelen med att ha en lärare på plats, men det kan finnas varianter då delar av kurser ges av gästföreläsare som inte behöver vara fysiskt närvarande.
Utöver distanskurserna kommer Mia att agera som ”rättningsperson” för uppgifter i kurser som hon tidigare har undervisat i. På så vis lösgör man även timmar för de kursansvariga lärarna till andra uppgifter. En effektiv lösning för båda parter.
Mer än ett studiebesök
Genom ett längre utbyte hoppas hon på en djupare förståelse för hur arbetet går till på andra universitet. Vid ett par veckors studiebesök får läraren ofta en presentation och kort inblick i arbetet men missar mycket av det vardagliga jobbet.
- Jag ser fram emot att se hur de jobbar med kvalitetsgranskning, kompetensutveckling och inte minst integrationsfrågan. I Australien bor asiater, européer och afrikaner utan att ens reflektera över vem som är ”den typiske australiensaren”. Där har vi mycket att lära.
Från universitetets sida har initiativet tagits väl emot.
- Jag har fått väldigt positiv respons. Genom att pussla med kurser och arbetsuppgifter har det visat sig att mycket går att sköta lika bra från andra sidan jorden. Jag har en lång erfarenhet från vårt universitet som gör att jag förhoppningsvis kan få med mig mycket gott ur vistelsen vid Murdoch University, säger Mia Ohlsson.
I början av september packar så hela familjen väskorna och beger sig till Fremantle, strax söder om Perth. Barnen, 12 och 13 år, kommer att gå i australisk skola och även Mias man har fått möjlighet att jobba på distans.
- Syftet med resan är inte att flytta dit, poängterar hon. Vi ser detta som en stor utmaning och fin chans att byta vardag för ett tag.