Mer kunskap behövs om skollagen
2009-10-21- Tänk dig in i att du börjar på ett nytt jobb där dina arbetskamrater börjar att slå och sparka på dig efter några veckor. En dag sparkas du så illa över svanskotan att du inte kan sitta riktigt på flera månader. Du tar dig mod och uppmärksammar din chef på situationen, men får svaret att du själv har provocerat fram den.
Orden ovan är Lars Ahrrenius. Han är elev- och barnombudsman på Skolinspektionen. Förra veckan talade han om mobbing och skadestånd när rektorsutbildningen vid Karlstads universitet var värd för en av Sveriges största konferens om skollagstiftning. 270 rektorer hade samlats i Karlstad för fortbildning i de lagar som styr skolvärlden och rektorers ansvar.
Citatet i ingressen beskriver en högstadiekille som under tre år mobbades och kränktes i skolan. När han uppmärksammade skolledningen fick han ingen hjälp. Efter anmälan till elev- och barnombudsmannen dömdes kommunen att betala ett skadestånd på över 400 000 kronor till högstadiekillen.
- Skadestånd behövs. De ger viss upprättelse för den som blivit kränkt och de sätter press på skolorna att förhindra mobbning. Men sett till situationen som den mobbade har blivit utsatt för är 400 000 kronor högst måttligt, sa Lars Ahrrenius.
Huvudpunkten i Lars Ahrrenius presentation var kravet på rektorer och skolor att aktivt motverka kränkningar och mobbning. Enligt skollagen råder nolltolerans mot sådana handlingar. Ändå är det vanligt att skolor inte arbetar med de förebyggande handlingsplaner som de är skyldiga till. Överlag poängterade konferensen innebörden av det stora ansvar som en rektor har enligt skollagen.
Frågorna om ansvar, lagar och regler i skolvärlden är aktuella. När en ny utbildning för att bli rektor startar under hösten, bland annat vid Karlstads universitet är, kunskap om lagstiftning centralt. Tidigare har det området inte ingått i utbildningen. Därför har också konferensen "Rektor och lagen" anordnats på flera håll i landet för att fortbilda redan verksamma rektorer. En av besökarna i Karlstad var Agneta Greek, som är rektor för tre förskolor och en grundskola i Eda kommun.
- Den här konferensen är bra eftersom den ger mig kunskap om vad som gäller och hur skollagstiftningen utvecklas. När jag gick rektorsutbildningen åren 1999 till 2000 ingick inte skollagen i utbildningen. Men som rektor behöver man den kunskapen.
Agneta Greek håller med om att rektorerna har ett stort ansvar enligt skollagstiftningen, men menar också att det är något som man är ytterst medveten om när man tar jobbet.
- Det är ett tydligt ansvar som ingår i det uppdrag jag har.
Men är det bara ansvarstungt att vara rektor eller det roligt också?
- Det är givande att vara rektor. Jag har ett mycket omväxlande arbete med stor spännvidd i arbetsuppgifterna.