Mentorsprogrammet ökar förståelsen för egna styrkor
2024-02-22Inom magisterprogrammet i projektledning finns mentorsprogrammet. För flera av studenterna har det varit den absolut viktigaste pusselbiten i deras utbildning
Inom mentorsprogrammet arbetar studenterna mycket med självinsikt och förståelsen för sina egna styrkor. De får lära sig hur grupper fungerar och konflikthantering.
– Vi börjar med ganska enkla saker som sedan blir djupare, förklarar John Johansson, adjunkt i företagsekonomi vid Handelshögskolan. För en del studenter är det viktigt att ha styrkor som även andra ser. Det kan låta självklart på avancerad nivå, men många av våra studenter behöver ha den mentala pushen. De får en styrka i att kunna prata om det när de sedan ska ut i arbetslivet och söka jobb.
Ämnen som förhandling, svåra samtal, utbrändhet, förmågan att få saker gjorda är sådant som studenterna får arbeta med i exempelvis workshops. Genom den återkoppling studenterna ger har mentorsprogrammet haft en stor betydelse för deras utveckling. Ibland rent av avgörande.
– Studenterna har tack vare det här programmet lyckats med att stå på sig och lyfta bra argument och flera har uttryckt att det här var den absolut viktigaste delen i deras utbildning, säger Johan Johansson. Det är ett bra betyg.
Wilma Borr och Oscar Wärme Sahlin vid magisterprogrammet i projektledning har båda valt att gå mentorsprogrammet på Handelshögskolan. Båda upplever att det har varit till stor hjälp.
Hur har mentorsmodellen påverkat era studier på Handelshögskolan?
– Jag tycker att mentorsprogrammet har gett mig väldigt mycket under min studietid, säger Wilma Borr. Magisterprogrammet i projektledning ställer krav på struktur och en hel del tid. I studietunga perioder har det varit skönt att bryta av med mentorsmöten och diskutera läget i studiegrupper, få stöd och råd hur man ska arbeta framåt och dela erfarenheter med både mentor och gruppmedlemmar.
– Mentorsgruppen har fungerat som en trygg punkt under min tid på programmet, säger Oscar Wärme Sahlin. Exempelvis har våra regelbundna möten varit en plats där jag kan dela med mig av mina tankar och reflektera öppet över de utmaningar som kan uppstå under studierna. När jag känt mig stressad eller osäker har mentorsgruppen funnits där för mig. Klimatet är konstruktivt och diskussionerna givande vilket har hjälpt mig att hantera studierelaterade utmaningar på ett mer effektivt sätt.
– Mentorsmodellen är ett väldigt bra koncept men det gäller också att gruppmedlemmarna ser värdet i det för att det ska ge den önskade effekten, säger, Wilma Borr. Jag tycker att det har fungerat väldigt bra och jag tycker verkligen att det har gett mig mycket.
Hur skulle ni pitcha mentorsmodellen för någon som inte känner till den?
– Som en väldigt bra möjlighet till både personlig och professionell utveckling, säger Wilma Borr. Genom samtal varannan vecka med mentorsgruppen och mentor med övningar, individuellt anpassade samtal, stöd och erfarenhetsutbyte är det en bra plattform för att utveckla sig själv som person och ledare. Mentorsmodellen ger deltagarna möjlighet att investera i sin personliga utveckling vilket är gynnsamt för både studietiden, privatlivet och framtida arbetsliv.
– Mentorsprogrammet innebär mer än bara studiestöd, säger Oscar Wärme Sahlin. Det är en gemenskap där du, tillsammans med din mentor och mentorsgrupp, delar erfarenheter, utbyter idéer och växer tillsammans. Under mötena fokuserar vi inte bara på studier utan också på personlig utveckling. Du får möjlighet att lära känna dig själv bättre, utforska dina styrkor, hantera utmaningar och utvecklas som person.
Vilka effekter tror ni att mentorsmodellen kan ge er när ni ska ut i arbetslivet?
– Många, säger Wilma Borr. Jag känner redan nu att det bidragit till min förmåga att reflektera över olika situationer i vardagen, över hur mina beteenden påverkar andra och att se fler perspektiv. Mentorsmodellen har gett mig en djupare insikt i vilka beteenden och handlingssätt som är gynnsamma och sådana som jag behöver arbeta mer med. Min självmedvetenhet och förmåga att anpassa mig till olika situationer och utmaningar har ökat.
– Till att börja med har vi i min mentorsgrupp fått hjälp och tips gällande våra Cv:n och personliga brev, säger Oscar Wärne Sahlin. Bara det i sig har känts nyttigt och är något som jag kommer att ha med mig framöver i min framtida karriär. Jag tror också att ökad självkännedom och tekniker för självutveckling kommer att hjälpa mig när det gäller att tackla utmaningar men också i att utvecklas som ledare. Jag har fått verktyg som jag kommer att ha nytta av på både ett personligt och yrkesmässigt plan i framtiden.