Mentorer – en bra kontakt med arbetslivet
2012-12-14Ett av alla de sätt du som student kan komma i kontakt med arbetslivet på är att få en mentor under ett år. Mentorprogrammet har en tydlig struktur, men det är upp till dig hur du tar tillvara möjligheten.
I december var det dags för avslutning av årets mentorprogram med summering av erfarenheter och en gemensam lunch. Och mentorerna och adepterna som de kallas, passade på att samlas på sista träffen inom programmet.
Petrus Olofsson går sista året på Webb och multimedia. Han har haft en mentor på IT-företaget Ninetech och erfarenheterna är goda:
-Mentorskapet har gett mig en bra insikt i hur det kan vara att jobba på ett företag inom IT-branschen. Jag har kunnat bolla idéer och diskutera med min mentor, och fått ett annorlunda perspektiv än universitetets på de saker jag studerar. För min del ledde det hela dessutom till en praktikplats.
Viktigt att vara aktiv"
Mentorskapsprogrammet brukar köras sista halvan av den treåriga utbildningen, vårterminen andra året och höstterminen tredje året. Fördelen är att studenten hunnit ta till sig en hel del kunskap, samtidigt som såväl praktik som examensarbete närmar sig. Examensarbeten görs ofta i nära samarbete med något företag eller organisation och då kan kontakterna som mentorprogrammet bidragit till att skapa komma väl till pass.
-Att mentorprogrammet ligger längre fram i utbildningen har fungerat bra. Det är visserligen en utmaning för både adept och mentor att hålla liv i det under sommaren, men i mitt fall har det gått bra. Det är mycket upp till dig som student att ta vara på möjligheten och vara aktiv. Det blir vad du gör det till, säger Petrus Olofsson.
Derrick Eriksson är tidigare student på IT-designprogrammet, jobbar numera som systemutvecklare på konsultföretaget Logica (som vid årsskiftet byter namn till CGI). Då deltog han själv som adept i mentorprogrammet och tyckte det var en värdefull kontaktyta. På avslutningen var han själv med som mentor.
-Jag tyckte det var väldigt värdefullt att ha en mentor från yrkeslivet när jag pluggade. Det var kul att hänga med ut i verkligheten. När jag fick frågan att själv vara mentor tvekade jag, men min chef uppmuntrade mig och fler mentorer behövdes. Jag har upptäckt att man får planera noga och ligga i för att få loss tiden, men jag ställer gärna upp som mentor igen om några år, säger Derrick Eriksson.
Annorlunda praktik väntar
Sara Lindberg, student på Webb och multimediaprogrammet, har varit Derricks adept. Och det där med att känna varandra sedan tidigare kan ha sina sidor:
-Derrick var fadder när jag nollades och sedan dess är vi kompisar. I just en mentor-adept relation har det kanske inte varit helt lyckat, eftersom vi varit lite lata. Vi känner varandra alltför väl helt enkelt och haft lite dålig disciplin med att hålla träffarna. Men det har varit bra att få komma med ut i verkligheten, hälsat på företaget och pratat med medarbetarna. Det ger en bra bild av vilka möjligheter man har i framtiden.
Nu väntar en annorlunda praktik för Sara. Hon har nämligen fått praktikplats på universitetet och ett uppdrag att se om det går att skapa ett applikationsprogram för bland annat appar och flexibla webbplatser.
-Min praktik går ut på att göra en förstudie och se om det finns möjlighet att utveckla ett API (application programme interface) för Karlstads universitet. Ett API är till för att samla information från olika källor och format och göra det till en helhet med hjälp av ett gemensamt gränssnitt. Ett API gör sedan att man kan utveckla appar, hemsidor och andra system som "pratar" med API:t, förklarar Sara.



