Medierna - smittspridare eller väckarklocka?
2009-11-24Höstens journalistseminarium har ett mycket aktuellt tema så här i svininfluensatider. Seminariet handlar om hur medierna tolkar och presenterar statistiska underlag,
förhåller sig till källor och förmedlar vetenskapliga rön. Fokus ligger på rapportering om hälsa och medicin.
Ämnet medie- och kommunikationsvetenskap på Karlstads universitet är värd för journalistseminariet som hålls två gånger om året. Höstens seminarium hålls idag tisdag den 24 november klockan 9.30 - 16.30, i Lagerlöfssalen 1A 305 på Karlstads universitet.
Dagen inleds av Måns Rosén som pratar om den intressanta frågeställningen Mår vi bättre eller sämre? Att tolka forskningsrön om hälsa. Han är professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap samt direktör för SBU - Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården. Tidigare var han chef för Epidemiologiskt Centrum vid Socialstyrelsen.
David Finer, medicinjournalist, tar upp frågan om kvalitet, oberoende och ansvar inom medicinjournalistiken. Han har en licentiat i medicinsk vetenskap och arbetar för
Läkemedia och Stockholms Läns landsting. Han har skrivit boken Fokus forskning - vetenskapsjournalistikens olika roller.
Som mottagare av en störtskur av pressmeddelanden sitter Anna Larsson, medicinjournalist på Sveriges Radios Ekoredaktion. Hon är en gatekeeper i informationsflödet. Hon är även doktorand i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet.
Allan Gut, professor i matematisk statistik vid Uppsala universitet, ger en snabblektion: Vad betyder siffrorna egentligen?
Och sedan ställer Larsåke Larson frågan om journalister är lättlurade. Det handlar om PR-industrin som nyhetsproducent. Han är professor i medie- och kommunikationsvetenskap och har bland annat studerat akrylamidlarmen i medierna.
Dagen avslutas med en debatt, men innan dess talar Tina Zethraeus, initiativtagare till högskolans medietjänst Expertsvar. Hon är numer informationschef vid SLU- Sveriges Lantbruksuniversitet.
Seminariet är avgiftsfritt. Arrangören bjuder journalister och andra yrkesverksamma på lunch.
Seminariet genomförs med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning.