Medier, etik och trovärdighet på årets journalistseminarium
2007-11-14TV-licensskolkande ministrar, flodvågskatastrofen och Mikael Persbrandts dryckesvanor - löpsedelsnyheter som har bidragit till att det pressetiska systemet och journalisters etik har debatterats flitigt den senaste tiden. Den ökande konkurrensen och internets möjlighet till snabba publiceringar har bidragit till att rykten sprids och mediedrev får större kraft. Journalistseminariet den 27 november på Karlstads universitet handlar om medier, etik och trovärdighet.
Affärerna som en del av journalistiken är ingen ny företeelse: Sahlins kontokort, Freivalds lägenhet och Marjasins kvitton är några äldre exempel. Däremot är genomslaget allt kraftigare i och med ögonblickssnabb spridning och ökad tillgång till medier.
Bland föreläsarna på Journalistseminariet finns den nya pressombudsmannen Yrsa Stenius, före detta statssekreteraren Lars Danielsson och mediegranskaren Torbjörn von Krogh.
Offentlighetens pris
Allmänhetens pressombudsman, Yrsa Stenius har under lång tid suttit i Pressens Opinionsnämnd och är sedan i september Allmänhetens Pressombudsman. På seminariet ger hon sin syn på vad offentliga personer ska tåla under rubriken Offentlighetens pris. Dessutom deltar Lars Danielsson som varit i hetluften sedan flodvågskatastrofen under juldagarna 2005. Han är aktuell med sin nyutkomna bok I skuggan av makten och berättar på journalistseminariet om sin upplevelse av att befinna sig i centrum för mediernas bevakning.
Etik, makt och ansvar
Daniel Alsén har en bred medieerfarenhet och är idag verksam på TV4 samt ansvarar för Politikerbloggen.se. Han ger sin bild av hur etiken överlever i en allt mer snabbfotad nyhetskonkurrens.
Dagens Nyheters läsarombudsman, Lilian Öhrström, har över 35 års erfarenhet som journalist. Hennes föreläsning handlar om hur mediernas roll som både makthavare och maktgranskare ska gå att få ihop.
Torbjörn von Krogh fokuserar på begreppet ansvar. Efter många år som journalist, chefredaktör, gästprofessor och mediegranskare har han mycket kunskap och många åsikter om de bästa sätten att utkräva ansvar av medierna.
Kostnadsfritt deltagande
Journalistseminarierna arrangeras av Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet med stöd av Ann-Marie och Gustaf Anders stiftelse för mediaforskning samt EU. Seminariet är öppet för såväl journalister och studenter som för mediebranschen och en medieintresserad allmänhet. Seminariet är kostnadsfritt, men kräver föranmälan senast 20 november. Anmälan med kontaktuppgifter kan mejlas till journalistseminariet@kau.se.
Mer information finns på www.mkv.kau.se/journalistseminariet