Medie- och kommunikationsvetenskap kvalitetsgranskas
2018-03-06Nu är det utbildningar inom medie- och kommunikationsvetenskap som kvalitetsgranskas inom samarbetet Treklövern, där Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet ingår. I mitten av maj är det dags för platsbesök och bedömargruppens rapport väntas i september.
I februari hade bedömargruppen för klustret med journalistik och medie- och kommunikationsvetenskap uppstartsträff tillsammans med utbildningsansvariga för berörda utbildningar inom ämnena.
Vid Karlstads universitet berörs medie- och kommunikationsvetenskap och under våren arbetar ämnet med sin självvärdering, som tillsammans med självständiga studentarbeten är grunden för granskningsarbetet. De kompletteras av intervjuer med lärare och studenter vid platsbesök eller Skype-möten i mitten av maj. I september kommer bedömargruppernas slutrapporter.
I utvärderingsmodellen grupperas utbildningar med liknande innehåll i kluster. Utbildningarna i ett kluster granskas av en bedömargrupp med representanter från de tre lärosätena, ämnesexperter från andra lärosäten, studenter och representanter från arbetslivet. Kvalitet i högre utbildning handlar om ett brett fokus på hela utbildningen, studenters erfarenheter och anknytning till arbetsliv.
– Bedömargruppen har redan från start varit väldigt måna om att vara konstruktiva – dels verkligen tala om vad det är som görs bra och som höjer kvaliteten på de olika lärosätena, och dels ge konkreta förslag på åtgärder utifrån sina samlade erfarenheter om det är något som fungerar mindre bra. Det tycker jag är en bra utgångspunkt, säger Henrik Örnebring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och biträdande utvärderingsansvarig från Karlstads universitet.
Gemensam sak för ett bra kvalitetsarbete
Ett gemensamt utvärderingssystem för att stärka utbildningskvaliteten infördes under 2016 vid Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet, samarbetet kallas Treklövern. Bakgrunden är att lärosätena har ansvaret för att forma egna utvärderingssystem för området kvalitetssäkring, som ersätter den kontroll som tidigare har genomförts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Syftet är att både kontrollera utbildningarnas kvalitet och bidra till kvalitetsutveckling.
För mer information om utvärderingsarbetet, kontakta: Henrik Örnebring, henrik.ornebring@kau.se

