Medborgarmedier - när läsarna blir journalister
2007-04-26”Journalister det är vi allihopa, allihopa, allihopa... ” Eller?
Det senaste året har så kallat användargenererat innehåll hamnat i fokus, inte minst genom sajter som YouTube, Blogger och MySpace. Men vad innebär det för journalistiken? Vilka möjligheter till nytänkande kring innehållet ger tekniken?
Journalistseminariet den 10 maj på Karlstads universitet handlar om medborgarjournalistik och medborgarmedier.
I USA drar en våg fram bland TV-stationer, stora som små, att låta tittarna producera egna program. Allt fler medier hakar nu på trenden att uppmana läsare, tittare och lyssnare att skicka in egenproducerat material. Men vad innebär det för journalistiken?
Vems röst tränger genom bruset?
Bland föredragshållarna på journalistseminariet finns Fredrik Wackå, webbrådgivare med en bakgrund som journalist på radio och tv. Han arbetar med webbinnehåll för alla typer av organisationer; företag, medier och offentlig förvaltning. Han berättar om hur webben, till sist, har inneburit ett genombrott för en mångfald av röster. Vem som helst kan bli publicist och människor växlar mellan rollerna som avsändare och mottagare på ett ögonblick. Samtidigt blir ju alla inte hörda. Bruset ökar och det är fortfarande de mest resursstarka som hörs mest.
- Men vi talar i dag inte om ekonomiska resurser utan om styrkan i det sociala nätverket, säger Fredrik Wackå.
Hur bloggar BBC?
Seminariet gästas också av Robin Hamman, Senior Broadcast Journalist på BBC. Han arbetar just nu med BBC:s “Blogs trial”, ett nätverk med över 50 bloggar skapade av BBC och han ägnar mycket tid åt att utbilda journalister och producenter på BBC om frågor som handlar om användargenererat innehåll.
- Det är hög tid för journalister att lära sig hur bloggvärlden och den sociala webben fungerar om de inte ska hamna ohjälpligt efter i utvecklingen. Att blogga är nödvändigt för den som vill hålla sig informerad och bli inflytelserik. Mainstreammedierna har också mycket att vinna på att aktivt bjuda in läsare lyssnare och tittare i produktionen, men arbetet måste struktueras, säger Robin Hamman.
Aftonbladets läsare skriver
En svensk tidning som arbetar mycket med medborgarjournalistik är Aftonbladet. På tidningens avdelning ”Läsarbladet” samlas allt material som läsarna bidrar med genom forum, bloggar, artiklar, foton, filmklipp med mera. Lotta Holmström arbetar som läsarredaktör på Aftonbladet.se. Hon har över tio års erfarenhet av nättidningsarbete och ett stort intresse för utvecklingen av medborgarmedier och driver bland annat bloggen Citizen Media Watch. På journalistseminariet den 10 maj delar hon med sig av sina erfarenheter från Läsarbladet. Hon berättar också om förändringar i sättet att ta till sig information på nätet och vad det ställer för nya krav på en tidningssajt.
Journalistseminariet anordnas varje termin av Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet i samarbete med Ann-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning. Seminariet delfinansieras också av Europeiska unionen.
- Syftet är att vidareutveckla journalisters och en intresserad allmänhets kunskaper om medier och journalistik, säger Hedvig Bergenheim, koordinator för journalistseminariet.
Anmälan senast 3 maj
Seminariet är kostnadsfritt.
Anmäl dig senast 3 maj på journalistseminariet@kau.se
För mer information, kontakta koordinator Hedvig Bergenheim på 054-7001859 eller hedvig.bergeheim@kau.se.
Fullständigt program hittar du på www.mkv.kau.se/journalistseminariet