Med forskning i blick
2005-09-12Utrustning för ögonrörelsemätningar kan användas för forskning om hur datoranvändare fäster blicken beroende på olika stressmoment och grafisk layout. Karlstads universitet köper utrustningen som bland annat kommer att användas till ett sammarbetsprojekt med näringslivet i regionen.
För alla typer av uppsättning av experiment finns behov av olika tekniska hjälpmedel för att samla in data. När det gäller användares förmåga att ta till sig innehållet på datorskärmar är det viktigt att förstå vad de fokuserar, vad blicken fästs på och hur ögonens rörelsemönster påverkas av olika layouter, texter och animeringar. Utrustning för ögonrörelsemätningar är därför ett välkommet tillskott till universitetets användbarhetslaboratorium. Det är Sparbanksstiftelsen Alfa som finansierar inköpet av utrustningen.
Bra för forskning
Projektledare är John Sören Pettersson, docent i informatik och föreståndare för Centrum för HumanIT.
- Utrustningen kan komma doktorander och examensarbetare inom flera ämnen till del, speciellt studenter som vill driva eller följa projekt på företag som använder utrustningen. En sådan här utrustning gör oss mer kompetenta i Värmland. Det blir lättare att hävda sig i olika sammanhang oavsett om det gäller upphandling av informationslösningar, projektansökningar för regional näringslivsutveckling eller ansökningar till internationella forskningsprojekt.
Utvecklar till vården
I samarbetet ingår några företag med medicinsk teknisk inriktning. Det är viktigt för dessa företag att hitta tekniska lösningar som gör att deras produkter får unika egenskaper. Både sjukvårdspersonal och patienter kan ha nytta av att styra apparater ”hands-free”. Röststyrning kan vara svårt i många fall eftersom de inblandade kan behöva prata med varandra och inte enbart till apparaten. Styrning med hjälp av blicken gör det möjligt att säkrare ge avsiktliga kommandon, och om apparaten ger information grafiskt är det ofta lämpligt att kommunicera visuellt.
Ett annat företag som deltar är Sigma Information Designs regionkontor i Karlstad Det gäller helt enkelt tester av effektiviteten i olika informationskanaler, framför allt webb, och tekniska manualer.
- Projektet är öppet för andra informationsföretag att ansluta sig efter startfasen, säger John Sören Pettersson.
Hur ser vi på skärmen
Forskare från olika discipliner inom Centrum för HumanIT gör ofta användarstudier i laboratoriemiljö. Det gäller experiment som undersöker människors förmåga att förstå olika skärmbilder på datorer.
En utvärdering av HumanIT, som fakultetsnämnden lät en extern expertgrupp göra 2004, framhåller det egenutvecklade systemet Ozlab som exempel på konkreta system som profilerat Karlstads universitets insatser och kompetens inom området ”human IT”.