Matteprojekt som kopplar samman
2009-12-04Öka förståelsen för matematikundervisning. Koppla samman olika skolstadiers undervisning i ämnet och inspirera lärare att förändra undervisningen. Det är några av tankarna bakom projektet "Elevers lärande i matematik" som pågått vid Karlstads universitet och Regionalt utvecklingscentrum sedan 2007.
Projektet "Elevers lärande i matematik" har pågått läsårsvis i tre år. Varje omgång har samlat 240 deltagare - lärare och skolledare. Stefan Löfwall är projektledare.
- Det som är speciellt är att vi låter de olika stadierna, från förskola till gymnasiet, samarbeta i grupper. Man får då som lärare bättre förståelse för hur man arbetar med matematiken under hela förskole- och skoltiden.
Förändrad matematikundervisning är målet
Träffar vid Karlstads universitet varvas med arbete på hemmaplan i undervisningsmiljö. I varje kommun inrättas arbetsgrupper med lärare från olika stadier som arbetar tillsammans med frågeställningarna. Det är framförallt värmländska kommuner som deltar, men projektet har väckt stort intresse och kommuner utanför länet har också anslutit.
- Målet är att skapa en förändrad matematikundervisning som bygger mer på variation, förståelse, lust och självförtroende. Inställningen ska präglas av att se möjligheterna, inte svårigheterna, säger Stefan Löfwall.
Vill inspirera
Våren 2009 var andelen behöriga till gymnasieskolans nationella och specialutformade program 88,8 procent. Det är den lägsta andelen behöriga sedan 1998. Matematik är ett ämne där allt färre når målen, visar statistik från Skolverket. I "Elevers lärande i matematik" är inte högre betyg ett huvudsyfte. Men förbättrad undervisning och bättre resultat hänger, åtminstone delvis, ihop.
- I projektet har vi fokus på områden i matematiken som elever ofta uppfattar som svåra. Genom att man får upp ögonen för hur matematikundervisningen kan förbättras från förskola till gymnasiet hoppas vi att lärarna blir inspirerade att hitta nya vägar att konstruktivt förändra sin undervisning.
"Bra forum att mötas i"
Den 1 december träffades projektdeltagarna på Karlstads universitet. Språk och matematik, matematiksvårigheter och kursplanernas strävansmål stod på programmet. En av kommunerna med en lärargrupp på plats var Kil. Maj-Britt Broo ingår i gruppen.
- Man får många bra tips och idéer som man tar med hem i undervisningen.
Andra starka sidor med projektet som lärargruppen lyfter fram är möjligheten att ta del av de senaste forskningsrönen på området, att kompetensutvecklingen sker på arbetstid och diskussionerna om undervisning.
- Det här ett bra forum att mötas i och diskutera matematikämnet. Och det är ett brett forum eftersom alla stadier inklusive gymnasieskolan finns med, säger Mia Sandberg som ingår i samma lärargrupp.

