Matsvinn diskuteras i Almedalen - Helén Williams deltar
2014-07-01Karlstadsforskaren Helén Williams är i Visby och medverkar under torsdagen i ett seminarium om hur matsvinnet kan minska med hjälp av smartare förpackningar.
Nästan hälften av allt producerat livsmedel i världen slängs. Enligt rapporter från Livsmedelsverket kastar en vanlig svensk mer än 50 kilo fullt ätbart livsmedel varje år. En stor del av svinnet sker i handeln eller hos konsumenterna, något som skulle kunna minska genom bättre förpackningar. Forskaren Helén Williams är inbjuden till ett seminarium under Almedalsveckan för att prata om hur man kan minska matsvinnet.
Smartare och mindre
Många livsmedel idag har förpackningar som är svåra att tömma på innehåll. Trögflytande livsmedel, som exempelvis yoghurt, slängs ofta trots att det finns rester kvar i förpackningen. Detta är ett problem som skulle kunna lösas med andra förpackningskonstruktioner. En annan orsak till matsvinnet är förpackningarnas storlekar. Här ser Helén Williams stora förbättringsmöjligheter.
- Det blir allt fler småhushåll i världen, ändå paketeras livsmedel ofta i stora förpackningar. För att minska svinnet måste det finnas alternativ för de mindre hushållen, så att konsumenten inte tvingas köpa mer än vad som behövs.
Seminariet som arrangeras av Stora Enso blir Helén Williams första besök i Almedalen.
- Det känns viktigt att man vågar ta tag i de stora framtidsfrågorna. Politiken har en roll att spela, handeln en annan. Nu ska det bli intressant att få bidra med mina forskningsresultat till diskussionerna med företrädare från både handeln och förpackningsindustrin.
Seminariet heter "Minska matsvinnet med nya hållbara förpackningar" och äger rum torsdag den 7 juli klockan 12.00-12.45 på Gotlands museum i Miljöaktuellt Arena. Det går även att följa seminariet via en livesändning på webben.
Alla seminariedeltagare:
Helén Williams, forskare specialiserad på förpackningar och matsvinn, Karlstads universitet
Kenneth Collander, miljöchef, Stora Enso Sverige
Fredrik Werner, förpackningsexpert, Stora Enso
Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood
Lisa Säwenberg, förpackningsexpert, Axfood
Staffan Dopping, moderator

