Mätningar av verkliga 5G-nät i Rom
2023-02-27Som en del av DRIVE-projektet genomförs nu mätningar av 5G-nätverk i Rom, Italien, där två stora mobiloperatörer sätts under luppen vad gäller täckning, anslutningsmöjlighet, latens och strömningsprestanda.
I december 2020 till januari 2021 genomfördes storskaliga mätningar i centrala delar av Rom i Italien, för att analysera den pågående utvecklingen av mobilnätet och den inledande utbyggnaden av 5G Non-Standalone operativa nät.
I fokus var 5G-nätverken hos två stora italienska nätverksoperatörer, och det som undersöktes var konnektivitet, latens, täckning och genomströmningsprestanda för de olika nätverken. Testerna utfördes i olika miljöer, både utomhusmätningar när man gick och körde bil på Roms gator, och stationära inomhusmätningar i olika byggnader. Genom att studera dessa första utbyggnader av 5G-näten observerades att 5G:s genomströmning förbättrades avsevärt jämfört med 4G vad gäller nedströms, medan förbättringen av genomströmning uppströms och latensprestanda var mindre. Detta visar att det behövs ytterligare uppgradering av utbyggnaden av 5G-nätet, t.ex. mot Standalone-lösningar.
Eftersom både mätverktygen och näten har utvecklats sedan 2021 var det dock dags att upprepa experimenten. Nya mätningar pågår nu sedan januari 2023 och fortsätter till april.
Den testutrustning som används är lånad från Mobile Network Testing-divisionen på Rohde & Schwarz, ett företag som tillverkar testinstrument och system för mobil och trådlös kommunikation. Utrustningen består av en nätverksskanner som samlar in, upptäcker och avkodar data, en GPS-antenn, en radiofrekvensantenn, en surfplatta som används som skärm för att visa data från skannern och två smartphones för att kunna mäta två olika operatörer samtidigt.
Datamängderna från den tidigare mätomgången är nu tillgängliga för andra att använda, och som ett resultat av detta arbete har redan flera vetenskapliga artiklar publicerats.
- När vi väl har samlat in nya mätdata kan verksamheten i denna forskningsmiljö även involvera studenter. De skulle kunna delta och använda data och hjälpa till med analyser. Och eftersom prestandan hos 5G-näten utvecklas med tiden diskuterar vi också nya mätningar, säger Giuseppe Caso, lektor i datavetenskap vid Karlstads universitet.
Från Karlstads universitet medverkar forskarna Giuseppe Caso, Anna Brunström och Mohammad Rajiullah i projektet. Detta görs i samarbete med Sapienza-universitetet i Rom och Universitetet i Oslo.