Matematisk fysik i fokus för konferens
2004-06-30I början av juli gästas Karlstads universitet av en rad världsledande experter inom matematik och teoretisk fysik. Anledningen är en internationell konferens som hålls vid universitetet den 5-9 juli.
Konferensen "Non-commutative geometry and representation theory in mathematical physics" ska ge en bild av det aktuella vetenskapliga läget inom det forskningsområde som rör sig mellan algebra, geometri och teoretisk fysik. Det handlar bland annat om att presentera de senaste matematiska rönen inom området samt dess viktigaste och mest intressanta tillämpningar inom fysiken, till exempel kvantfältteori och strängteori.
- Det är första gången som en konferens av motsvarande omfattning hålls i Sverige inom detta område, säger Anders Westerberg, lektor i fysik vid Karlstads universitet. Tanken är att konferensen ska främja skandinaviskt samarbete inom området och ge forskare och forskarstudenter möjlighet att möta ledande experter från hela världen och presentera sina forskningsresultat för en internationell publik.
Gäster från hela världen
Under konferensdagarna kommer universitetet att gästas av deltagare och föreläsare från en rad länder i Europa, däribland flera östeuropeiska stater, och från USA, Kanada, Turkiet, Israel, Japan, Australien, Mexiko och Brasilien.
Bland de mer kända föreläsarna finns professor Ludwig Faddeev, världsledande expert på matematiska aspekter av kvantfältteori. Han är bland annat ledare för Euler International Mathematical Institute i St Petersburg i Ryssland och medlem av Ryska Akademien samt associerad medlem av Franska Akademien. En annan känd talare är Nicolai Reshetikhin, professor i matematik vid University of California i Berkeley, USA.
Strängar som förklarar universum
Vid Karlstads universitet bedrivs sedan flera år forskning inom det gränsområde mellan matematik och teoretisk fysik som står i fokus för konferensen. Det handlar inte minst om forskningen kring den så kallade supersträngteorin.
- Idag vet vi att det existerar fyra fundamentala krafter i naturen: gravitation, den elektromagnetiska kraften samt de starka och svaga kärnkrafterna. Ett genomgående tema inom den teoretiska fysiken har varit att finna matematiska beskrivningar som förenar dessa naturkrafter, helst till en enda kraft. Den mest lovande kandidaten för en sådan enhetlig teori för naturkrafterna är den så kallade supersträngteorin, förklarar Jürgen Fuchs, professor i teoretisk fysik vid Karlstads universitet.
Studier av supersträngteorin öppnar bland annat för möjligheter att förstå Big Bang och varför universum ser ut som det gör. För att kunna utföra beräkningar inom teorin behövs avancerad matematik och strängteorin har därför även tjänat som inspirationskälla för utvecklingen inom matematiken under de senaste två decennierna. De forskningsområden som konferensen berör utgör med andra ord ett strålande exempel på hur forskare inom olika ämnen kan samarbeta för att nå fram till nya intressanta resultat.
Satellitkonferens
Konferensen arrangeras av Institutionen för ingenjörsvetenskap, fysik och matematik vid Karlstads universitet i samarbete med Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Chalmers tekniska högskola i Göteborg. För att underlätta deltagandet för europeiska forskare organiseras konferensen som en satellitkonferens till den europeiska kongressen i matematik som äger rum i Stockholm den 27 juni-2 juli.
Mer information: Se konferensens webbplats