Margareta Friman om corona och resvanor i SVT
2021-01-28Den 27 januari sändes ett inslag i SVT Värmland med Margareta Friman, professor i psykologi och transportforskare vid CTF, som kommenterade hur våra resvanor kommer att förändras efter pandemin.
- Den som reser för nöjes skull kommer sannolikt att fortsätta med det. Våra behov har inte förändrats under pandemin. Det är en lärdom från länder där smittspridningen gått ned, säger Margareta Friman som nyligen medverkat i en internationell transportkonferens som bland annat fokuserade på transportplanering efter covid-19.
Minskad smittspridning verkar ganska snart leda till ökat lokalt, regionalt och nationellt resande. Det internationella resandet avviker vilket delvis kan förklaras av fortsatta gränsrestriktioner, men också av oro för egen hälsa och säkerhet.
- Om det finns ett förtroende för landets hälso- och säkerhetsåtgärder känner man sig trygg vilket ökar lusten att resa, först lokalt och sedan längre bort. Så länge vårt välstånd och nyfikenhet för andra kulturer kvarstår försvinner inte vår önskan av att resa.
Längre återhämtningstid för internationella affärsresor
- Lokala affärs- och arbetsresor kommer sannolikt återhämta sig relativt snabbt. Många företag uppskattar till exempel fysiska kundmöten och när någon börjar blir det svårt för andra att inte ta efter. En lärdom från finanskrisen 2008–2009 är att det tog ganska lång tid för det internationella affärsresandet att återhämta sig, säger Margareta Friman.
Margareta menar också att många ändå uppskattar värdet av digitala möten och därför kommer att ifrågasätta nyttan med vissa arbetsresor, vilket talar för visst fortsatt digitalt ”resande” även framöver. Hon ser också att nya digitala vanor och ekonomiska svårigheter kan vara början på en långsiktig strukturomvandling inom transportsektorn.
- Det återstår att se om våra vanor under pandemin kommer att resultera i mer bestående förändringar i hur och när vi väljer att resa framöver.
Inslaget kan ses här på: svt.se/lokalt/varmland