Många vill läsa hälsa och vård på universitetet
2007-04-26Många vill läsa till socionom vid Karlstads universitet. Antalet förstahandssökande har fördubblats sedan universitetet fick rätten till socionomexamen.
Och äntligen börjar studenterna hitta tillbaka till ingenjörs- och IT-utbildningarna.
Budskapet från arbetsmarknaden verkar ha nått fram: Jobben finns.
De första siffrorna för ansökningarna till utbildningsprogram vid Karlstads universitet med start hösten 2007 har nu kommit. De ger en fingervisning om vad studenterna väljer att läsa. Men antagning till utbildningarna kommer att fortgå under hela våren och sommaren. Allt fler bestämmer sig i sista stund för vad och var de vill läsa.
Hittills har 2 746 personer sökt till Karlstads universitet i första hand. Det är fler än förra året, då motsvarande siffra var 2 601 (exklusive Musikhögskolan Ingesund som har en egen antagningsprocess). Det gäller utbildningsprogram på grundnivå.
Succé för socionomprogram
Högt söktryck är det till utbildningar inom omsorg-, hälsa- och vårdområdet vid Karlstads universitet. Socionomutbildningen har fått dubbelt så många sökande jämfört med förra året. Då hette utbildningen social omsorg och gav inte socionomexamen, men hade även då många sökande.Som alltid är det många som söker till sjuksköterskeprogrammet vid Karlstads universitet i första hand. Även de andra vårdutbildningarna har gott söktryck.
För hela omsorg-, hälsa- och vårdområdet har söktrycket ökat med 33 procent jämfört med förra året. Från 616 förstahandssökande till 822 i år. Alla kommer inte att kunna få plats.
Söksiffrorna visar också att fler tror på ett yrke inom IT-området. Förutom en ökning för programmet IT-design har det nystartade distansprogrammet IT, projektledning och affärssystem väckt intresse bland de blivande studenterna.
Och till högskoleingenjörsutbildningarna ökar nu antalet förstahandssökande igen efter några år med sämre söksiffror. Sammanlagt har området 173 förstahandssökande, jämfört med 133 förra året. Det är en uppgång med 30 procent.
Ljusare arbetsmarknad
- Flera prognoser under våren över behovet på arbetsmarknaden av kvalificerad IT-personal och högskoleingenjörer slår igenom i söksiffrorna, säger Lena Fries, chef för Studentservice vid Karlstads universitet.
Det är färre som söker sig till det naturvetenskapliga området. Det finns också ett vikande intresse för en del utbildningsprogram inom det humanistiska-samhällsvetenskapliga området, som till exempel informationsprogrammet och kulturvetenskap.
Ett undantag är Miljövetarprogrammet som har fått många fler sökande. Anledningen kan vara att miljö är ett mycket aktuellt område och att upplägget på utbildningen och behörighetskraven ändrats. Programmet ligger nu mer inom den samhällsvetenskapliga sektorn än renodlad naturvetenskap.
Populärt med distans
Inom lärarutbildningarna ökar intresset forfarande för att läsa på distans, medan antalet sökande till utbildningarna som ges på universitetet minskar. Intresset för utbildning som riktar sig till de yngre barnen är större än för de äldre.
- Bristen på förskollärare är stor i de flesta svenska kommuner, något som tydligt kan avläsas i prognoser för bristyrken. Lärarinriktningen "Naturkunskap i vardagen", som leder fram till just förskollärarexamen, och som ges på distans är populär med sina fem sökande per planerad plats, säger Lena Fries.
Nytt antagningssystem
Alla Sveriges högskolor och universitet har numera ett nytt gemensamt antagningssystem, som gör att det är svårare att jämföra söksiffror sedan tidigare. Från att tidigare ha kunnat söka på många orter och därför figurera som förstahandssökande på flera utbildningar och högskoleorter, måste man nu redan från början rangordna sina val, både kurser och program.